Von Trier in Frankrijk aangeklaagd voor uitspraken over Hitler

Von Trier in mei dit jaar op het filmfestival van Cannes. Foto AP / Joel Ryan

Lars von Trier is vandaag door de politie in Denemarken verhoord in verband met aanklachten die in Frankrijk tegen hem zijn ingediend. De aanklachten gaan over opmerkingen die Von Trier eerder dit jaar in Cannes over Hitler maakte.

De regisseur werd in mei tot persona non grata verklaard op het filmfestival van Cannes, nadat hij op een persconferentie voor zijn film Melancholia had verklaard enige sympathie te kunnen opbrengen voor Adolf Hitler. In Frankrijk is de Deen nu aangeklaagd op basis van een Franse wet die het goedpraten van oorlogsmisdaden verbiedt.

Von Trier gaf vanavond een korte verklaring uit waarin hij het volgende schreef:

“Gezien deze ernstige aanklachten besef ik dat ik niet de vaardigheden beheers om mij ondubbelzinnig te uiten en daarom ik heb besloten van nu af aan af te zien van publieke verklaringen en interviews.”

De medeoprichter van Von Trier’s filmmaatschappij Zentropa bevestigt tegenover persbureau AP dat de regisseur nooit meer met de media zal praten. “Hij heeft vandaag besloten om zichzelf te muilkorven. Hij neemt dit extreem serieus”, aldus Peter Aelbaek Jensen. Volgens Jensen heeft Von Trier er genoeg van dat hij zichzelf al vijf maanden voor zijn uitspraken moet verantwoorden.

Kort na het incident zei Von Trier zelf in een interview met NRC-redacteur Coen van Zwol dat hij misschien een zwijn is, maar geen nazi. “Ik weet dat ik geen nazi ben, maar over of ik een zwijn ben kun je discussiëren”, zo zei Von Trier. Hij maakte vlak na het incident al excuses voor zijn uitspraken.

    • Pim van den Dool