Uitgelicht

Film

Sahara (Breck Eisner, 2005, VS/Spa/Eng/Dui). Slepende verfilming van de avonturenroman van Clive Cussler over schatzoeker (Matthew McConaughey) die in Afrika op zoek is naar een in de Amerikaanse Burgeroorlog vermist geraakt slagschip, maar verzeild raakt in een moderne burgeroorlog en een romance beleeft met dokter Penélope Cruz die bedreigd wordt door de plaatselijke wrede dictator. RTL7, 20.30-22.50u.

Gone Baby Gone (Ben Affleck, 2007, VS). Prachtig regiedebuut van acteur Ben Affleck is even rijk aan atmosfeer als aan plot, heeft sterke hoofdrollen en een verfrissend ambigue moraal. Twee detectives, Patrick (Casey Affleck) en Angie (Michelle Monaghan), onderzoeken de ontvoering van een meisje in een achterstandswijk in Boston. Patrick doet er alles aan het meisje naar haar verslaafde moeder en haar ellendige vrienden terug te brengen. Canvas, 20.40-22.25u.

The Fog of War (Errol Morris, 2003, VS). Even fascinerende als frustrerende documentaire van Errol Morris waarin Robert S. McNamara, minister van Defensie onder Kennedy en Johnson en een van de Amerikaanse architecten van de Vietnamoorlog, zowel ontwijkend als onthullend over zijn rol in de geschiedenis praat. McNamara wordt in deze documentaire niet bewonderd, maar hij wordt wel respectvol behandeld. Al zullen de meeste vragen uit de film gemonteerd zijn, toch krijg je de indruk dat Morris niet doorvraagt. Bekroond met een Oscar.Canvas, 22.25-00.10u.

Bridget Jones’s Diary (Sharon Maguire, 2001, Engeland). Even succesrijke als vakkundig gemaakte romantische komedie, in de traditie van Four Weddings and a Funeral en Notting Hill, naar Helen Fieldings bestseller over een hysterisch onzeker Londens meisje van dertig, in gevecht met nicotine, calorieën en alcohol en op zoek naar het geluk. Effectief spel van Renée Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth. RTL5, 22.30-00.30u.

Bandits (Barry Levinson, 2001, VS). Postmodern mengsel van satire, misdaadkomedie en liefdesgeschiedenis. Bruce Willis en Billy Bob Thornton als bankrovers die razend populair zijn bij media en volk en beiden verliefd worden op door hen gekidnapte Cate Blanchett. BBC 1, 00.20-02.20u.

Informatief

...Sekunden vor einem neuen Krieg – Panzerkonfrontation am Checkpoint Charlie. Op 27 oktober 1961 stonden in Berlijn bij grenspost Checkpoint Charlie tanks van het Amerikaanse leger en van de Sovjets zestien uur lang met de lopen op elkaar gericht. Reden: de DDR eiste opeens dat militaire en burgerlijke autoriteiten van de westelijke geallieerden die de oostelijke sector van Berlijn wilden bezoeken zich aan Oost-Duitse controles zouden onderwerpen. Daarmee schond het de overeenkomst die de gezamenlijke geallieerden na afloop van WO II over het bestuur van Berlijn hadden gesloten. Deze documentaire reconstrueert de gebeurtenissen van de dag die bekend staat als ‘de heetste van de Koude Oorlog’, met getuigenissen van destijds betrokkenen.Arte, 20.15-21.05u.

All Roads Lead Home. Nieuwe serie waarin comédienne Sue Perkins en acteurs Stephen Mangan en Alison Steadman zonder kaart of kompas hun weg proberen te vinden door wat ruigere delen van de Britse eilanden. Het gevat kibbelende drietal krijgt hulp van navigatie-expert Tristan Gooley, die ze leert gebruik te maken van natuurlijke wegwijzers als de zon, de maan, de wind, de bomen en zelfs schapenkeutels. In deze eerste aflevering trekken ze door Cornwall.BBC 2, 21.00-22.00u.

Amusement

Camelot. Eerste twee afleveringen van nieuwe, tiendelige dramaserie over de legende van koning Arthur, de ridders van de Ronde Tafel, tovenaar Merlijn en de Heilige Graal. Vanavond: dochter Morgana vergiftigt haar vader Uther. Merlijn komt te laat om hem te redden maar voordat hij sterft, erkent Uther zijn onwettige zoon Arthur. Merlijn neemt de jongen mee naar Camelot. RTL8, 20.30-21.35u.

Rab C Nesbitt. Eerste van nieuwe serie afleveringen over de morsige, immer in een goor nethemd geklede Schot, gespeeld door Gregor Fisher. Waarin zijn vrouw Mary (Elaine C. Smith) de minister van Arbeid gijzelt, de politie hun huis belegert en abusievelijk veronderstelt met terroristen te maken te hebben. De SAS wordt ingeschakeld, maar als Rab en de minister ontdekken dat ze beiden aan hetzelfde kwaaltje lijden, loopt alles met een sisser af. BBC 2, 23.00-23.30u.

Radio

JazzLive met Vera Vingerhoeds. Opnames van een concert in de Doorrit in Garnwerd door jazztrio Hyperactive Kid tijdens de Zomerjazzfietstoer op 27 augustus. De bezetting van de Berlijnse groep: Ronny Graupe zevensnarige gitaar, Philipp Gropper tenorsax, Christian Lillinger drums.Radio 6, 23.02-01.00u.