Tweede Kamer stemt morgen over uitbreiding Europees noodfonds

PvdA-Kamerleden stemmen over een motie betreffende de missie in Uruzgan. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Tweede Kamer stemt morgen over het uitgebreide noodfonds voor de euro, direct na afloop van de financiële beschouwingen. Dat heeft het parlement vanmiddag besloten.

De Europese regeringsleiders sloten op 21 juli een akkoord over aanpassing van het noodfonds, dat straks 780 miljard euro omvat. Eurolanden die in zware problemen zitten, kunnen daar een beroep op doen.

Nederland is een van de weinige landen waar het parlement nog niet heeft ingestemd, schrijft persbureau Novum. Naar verwachting gaat een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met uitbreiding van het fonds, de zogeheten European Financial Stability Facility (EFSF).

Ook in Malta en Slowakije moet het parlement nog stemmen. In Slowakije is de uitslag onzeker, doordat de regerende coalitie verdeeld is. Op 11 oktober wordt daar gestemd.

VVD wil inspraak Kamer bij besluiten over steun eurolanden

In de Kamer wordt sinds vanochtend met minister van Financiën De Jager gedebatteerd over de begroting van zijn ministerie. Dat debat is dit jaar extra interessant vanwege de Griekse schuldencrisis en de bijdrage die Nederland levert aan het noodfonds. De VVD bepleitte vandaag dat de Tweede Kamer inspraak moet krijgen bij grote besluiten die voortvloeien uit het steunprogramma voor zwakke eurolanden. “Als er grote begrotingsgevolgen kunnen zijn, dan moet de Kamer een stem krijgen”, zei VVD-Kamerlid Harbers.

De SP eiste tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen dat banken die de komende tijd opnieuw staatssteun krijgen, geen bonussen uitbetalen zolang ze de steun nog niet hebben terugbetaald. “Nu er de komende tijd misschien weer banken gered moeten worden, moeten we vooraf glasheldere afspraken maken”, stelde Irrgang.

    • Pim van den Dool