Meer dan 30 slachtoffers bij ‘omvangrijke’ ontuchtzaak Friesland

Een 27-jarige man uit Harlingen wordt verdacht van ontucht met ruim dertig jongeren. De kinderen zouden tussen de 11 en 16 jaar zijn en, met kleren aan, seksuele handelingen bij hem hebben uitgevoerd. De man filmde en fotografeerde dit, zo maakte het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vanmiddag bekend.

De handelingen zouden hebben plaatsgehad in de woning van de verdachte. Een aantal gevallen is volgens het OM ‘ontuchtig’. De gemeente Harlingen is twee weken geleden op de hoogte gebracht. De betrokken kinderen en hun ouders zijn geïnformeerd en hun is hulpverlening aangeboden.

De politie kreeg in juli de eerste meldingen van ouders die ‘vreemde gedragingen’ bij de verdachte constateerden. Hierop werd een onderzoek gestart. Vervolgens werd na een aangifte op 16 augustus een strafrechtelijk onderzoek opgestart. Novum meldde vanmiddag dat het OM spreekt van een ‘omvangrijke’ zaak.

Bij de verdachte werd apparatuur in beslag genomen, waarna de Fries op 26 september werd aangehouden. Zijn voorarrest is eind september met twee weken verlengd. Op dit moment zijn vier aangiftes tegen hem gedaan.

De man lijkt volgens justitie zelfstandig te opereren. De meeste jongeren komen uit zijn directe omgeving. De Harlinger is vrijwilliger bij een voetbalvereniging in zijn woonplaats, maar onbekend is of dat relevant is.

    • Jules Seegers