‘Sterke joints voortaan als harddrugs aangemerkt’

Het kabinet beslist volgens RTL vrijdag dat sterke Nederlandse wiet voortaan als harddrugs wordt gezien. Foto NRC / Riel Zilvold

Sterke joints vallen in de toekomst niet meer onder de categorie softdrugs, maar worden voortaan als harddrugs aangemerkt. Dat beslist het kabinet vrijdag, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen in Den Haag.

Het kabinet volgt daarmee de aanbevelingen van de commissie-Garretsen op. De commissie adviseerde het kabinet eerder dit jaar om alle softdrugs die meer dan 15 procent van de werkzame stof THC bevat als harddrugs te bestempelen. Deze sterke wiet wordt ook wel ‘Nederwiet’ genoemd.

Door de nieuwe regels valt de sterke wiet in dezelfde categorie als bekende harddrugs als heroïne en cocaïne. De sterke joints die op dit moment in Nederland verkocht worden bevatten volgens RTL gemiddeld 18 procent THC. Te grote hoeveelheden THC in wiet kunnen leiden tot verslaving en psychoses.

Wat het besluit van het kabinet voor de coffeeshops in Nederland precies betekent is afwachten, want hoe gecontroleerd gaat worden op het THC-gehalte is nog onbekend. Uit de conclusies van de commissie-Garretsen zou moeten volgen dat ongeveer de helft van de softdrugs in Nederland niet meer mag worden verkocht.