Sarah Palin doet niet mee aan presidentsverkiezingen

Sarah Palin in februari van dit jaar. Foto AFP / Robyn Beck

Sarah Palin doet niet mee aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. Dat heeft ze vanavond in een verklaring laten weten.

Van de Republikeinse Palin, die in 2008 kandidaat voor het vicepresidentschap was en ook gouverneur van Alaska is geweest, was heel lang onzeker of ze Obama bij de verkiezingen van volgend jaar zou uitdagen. In een verklaring noemt ze een aantal redenen waarom ze besloten heeft zich niet kandidaat te stellen. Zo zegt ze dat haar familie op de eerste plaats komt en dat ze uitvoerig overlegd gevoerd heeft binnen haar gezin voordat ze dit besluit nam.

Als tweede reden schrijft Palin te denken dat zij volgend jaar beter andere Republikeinse kandidaten kan ondersteunen dan zelf deel te nemen. “Ik denk dat ik op dit moment effectiever kan zijn in een beslissende rol om andere echte publieke dienaren te laten verkiezen”, aldus Palin. Ze legt in de verklaring ook uit waarom ze andere Republikeinen graag wil ondersteunen:

“We moeten doorgaan met het actief en agressief helpen van diegenen die de “fundamentale verandering” van ons land willen stoppen en in plaats daarvan onze grootsheid, goedheid en op de rechtstaat gebaseerde constitutionele republiek willen herstellen.”

In het slot van de verklaring bedankt Palin iedereen die haar de laatste jaren gesteund heeft en die haar heeft aangemoedigd zich wel kandidaat te stellen. Over de vraag of ze zich misschien over vier jaar wel kandidaat zal stellen zegt ze niks.

Onze correspondent in de VS: Palin leefde niet meer

Volgens onze Amerikacorrespondent Guus Valk komt de beslissing van Palin om niet mee te doen niet als een verrasing. Hij twitterde vanavond:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Sarah Palin doet het dus niet, zoals wel verwacht werd. Amerika haalt de schouders over en loopt door #zooo2009

In een toelichting zegt hij dat het fenomeen Palin in de VS al lang niet meer echt leefde:

“Palin leefde niet meer. Haar momentum doofde langzaam uit. Ze probeerde in de aandacht te blijven, met een soap, een bustour en interviews maar tevergeefs. Er kwamen nieuwe mensen op die interessant zijn voor de Tea Party. En ze had volgens velen ook wat weinig te melden behalve steeds het voeden van de speculatie over haar kandidatuur. Ze heeft nu te lang gewacht om nog kansrijk te zijn. Ze heeft waarschijnlijk lang met het idee gespeeld maar ze had nog maar weinig Republikeinse vrienden en donateurs.”

Senator John JohnMcCain, van wie Palin in 2008 de vicepresidentskandidaat was, reageerde via Twitter snel op haar besluit:

Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain Sarah announces she’s not running for president - I am confident she’ll continue to play an important role in our Party and for our nation
    • Pim van den Dool