Saoediërs zien hand van Iran in protesten

De Saoedische regering heeft gisteren een niet-genoemde buitenlandse mogendheid – codewoord voor Iran – de schuld gegeven van shi’itische protesten in de Oostelijke provincie die maandagavond uitliepen op onlusten. Daarbij vielen veertien gewonden, van wie elf politiemannen, zo meldden inwoners en veiligheidsfunctionarissen.

Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken dreigde gisteren met „een ijzeren vuist” tegen iedereen die de veiligheid van het land in gevaar brengt. Demonstraties en andere protesten zijn in Saoedi-Arabië streng verboden.

Het shi’itische Iran en het conservatief-sunnitische Saoedi-Arabië zijn felle rivalen in de regio. Saoedi-Arabië beschuldigt Iran ervan via shi’itische bevolkingsgroepen zijn invloed in het Arabische Golfgebied te willen uitbreiden.

Dat was een belangrijke reden waarom in maart duizenden Saoedische militairen naar Bahrein werden gestuurd om de sunnitische monarchie daar te helpen de democratiseringsbeweging van de shi’itische meerderheid te onderdrukken. De Saoedische monarchie wil koste wat kost ook voorkomen dat een democratiseringsbeweging naar haar eigen shi’itische minderheid (20 procent) overslaat. Net als de shi’ieten in Bahrein voelen de Saoedische shi’ieten zich tweederangsburgers.

In het olierijke oosten van Saoedi-Arabië, waar de shi’ieten zijn geconcentreerd, werden na het begin van de ‘Arabische lente’ in Tunesië enkele kleine protesten tegen het regime georganiseerd. Maar deze werden snel onderdrukt en de daaropvolgende maanden bleef het voorzover bekend rustig.

Maar afgelopen zondag en maandag gingen betogers de straat op in de stad Al-Awamiya. Aanleiding was dit keer de arrestatie van de vaders van twee gezochte dissidenten.

Maandag greep de politie in tegen wat officieel werd omschreven als „opstandige elementen”, die in actie waren gekomen namens de buitenlandse mogendheid „die probeerde de veiligheid van het vaderland te ondermijnen”.

Volgens de autoriteiten waren de betogers gewapend met vuurwapens en benzinebommen en was de politie gedwongen het vuur te openen. Daarvan is geen onafhankelijke bevestiging. Iran ontkent steevast zich met de Arabische shi’ieten te bemoeien. (Reuters, AP)