Rusland en China blokkeren VN-resolutie Syrië - geen verrassing

Rusland en China hebben gisteravond een veto uitgesproken tegen een resolutie waarin Syrië wordt veroordeeld voor het hard neerslaan van de protesten in het land. Volgens de twee landen brengt de resolutie een vreedzame oplossing van de crisis niet dichterbij.

Zonder de veto’s had de resolutie een meerderheid gekregen in de VN-Veiligheidsraad. Negen landen steunden de tekst, terwijl de BRIC-landen Brazilië, India, Libanon en Zuid-Afrika zich onthielden van stemming.

De tekst van de resolutie was al afgezwakt, door een directe dreiging met sancties tegen Damascus te schrappen, om zodoende veto’s te vermijden. Maar volgens Moskou en Peking was in het ontwerp geen enkele bepaling opgenomen tegen militaire interventie in Syrië.

Geen verrassing, aanpassingen onvoldoende

Onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel in een reactie:

“Dit komt niet als een grote verrassing. Rusland gaf gisteren al aan dat de resolutie voor hun onacceptabel was, ongeacht de aanpassingen die zijn gedaan. China en Rusland laten hiermee zien dat ze niet over zich heen laten lopen. Toen afgelopen voorjaar de resolutie over militaire interventie in Libië werd aangenomen, onthielden zij zich van stemming. Daar hebben ze nu duidelijk niet voor gekozen.”

“Opmerkelijk is dat China en Rusland erin zijn geslaagd om de rest van de BRICS-landen (Brazilë, India en Zuid-Afrika) achter zich te krijgen. De landen zijn wel tegen het geweld in Syrië, maar willen niet dat de resolutie zou kunnen worden gebruikt als uitgangspunt voor een militaire interventie. Zoals destijds ook de Libië-resolutie breed is uitgelegd. Maar daar gaf deze resolutie helemaal geen aanleiding toe. Niemand piekert over een militaire interventie in Syrië, ook de VS en Europa niet.”

De Amerikaanse gezant bij de VN zei dat Washington “verontwaardigd” was over de stemming. Het verwerpen van de resolutie vormt een flinke klap voor de Europese en Amerikaanse inspanningen tegen het geweld in Syrië. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei teleurgesteld te zijn over de uitkomst.

De resolutie was opgesteld door Frankrijk, met de medewerking van Groot-Brittannië, Duitsland en Portugal. Tezamen de vier huidige Europese leden van de Veiligheidsraad.