Regering Bahrein: proces tegen veroordeelde medici opnieuw

Een besmeurde wagen van de oproerpolitie passeert het hoofdkantoor van de grootste shi'ietische oppositiepartij Al-Wefaq. Foto AP / Hasan Jamali

De procureur-generaal in Bahrein laat de rechtszaak overdoen waarbij vorige week twintig artsen en verpleegkundigen werden veroordeeld. De uitspraak van de militaire rechtbank, vijf tot vijftien jaar cel, moet worden herzien door een burgerrechter.

Het medisch personeel werd schuldig bevonden aan het aanwakkeren van de reeds acht maanden durende protesten tegen het regime. Ze verzorgden mensen die gewond raakten bij protesten van de shi’ietische meerderheid tegen het door sunnieten geleide koninkrijk. De uitspraak van het door het leger gerunde Nationale Veiligheidshof lijkt hiermee teniet te zijn gedaan door de regering.

“De officier van justitie heeft vandaag bekendgemaakt dat een nieuw proces is geëist voor een groep van twintig man medisch personeel die in een eerste zaak schuldig is bevonden door het Nationale Veiligheidshof.” – verklaring ministerie van Informatie, Bahrein.

Na de veroordeling kreeg Bahrein zware kritiek te verduren van mensenrechtenorganisaties. Bij monde van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de hoogste post binnen de VN inzake de bevordering van de mensenrechten, vroegen ook de Verenigde Naties zich hardop af of de juiste gerechtelijke procedures waren gevolgd bij de veroordeling.