'Presidentes' actueler dan ooit

De Presidentes. Gezien: 4/10 Compagnietheater, Amsterdam. Tournee t/m 8/12. Inl: hetderdebedrijf.nl ****

De voorstelling is gloednieuw en tegelijk achttien jaar oud. Daar zitten Greet, Erna en Marietje weer aan de keukentafel met het gebloemde kleed. Ze ruziën over gemeenschapszin en naastenliefde, geslachtelijkheid en fecaliën, wc’s en God. Hun taal is plechtstatig. In 1993 regisseerde Theu Boermans voor zijn gezelschap de Trust het stuk De Presidentes van de Oostenrijkse auteur Werner Schwab (1958-1994). Nu staan de fenomenale actrices Myranda Jongeling, Marisa van Eyle en Anneke Blok in een getrouwe reprise. Kostuums, kapsel, decor: alles is hetzelfde.

En toch is deze Presidentes anders, ingetogener. In de reprise valt op dat het echte onderwerp van de vrouwen liefde is, het verlangen daarnaar en het gemis ervan. Myranda Jongeling als de ordinaire Greet en Marisa van Eyle in de rol van een bigotte Erna leven in een fantasiewereld. Totdat de Marietje van Anneke Blok op wrede wijze hun dromen verstoort. In een schitterende scène stijgt ze, klimmend op keukenstoel en -tafel, omringd door licht, als een heilige de hemel in. Dan nemen de andere twee bloedig wraak. Destijds schokkend, nu nog schokkender. Want Marietje leeft voor naastenliefde en geloof, die vormen haar „brug over het tranendal”. Ik kromp ineen toen het mes in handen van Greet voor haar keel blikkerde. Daarna sloeg de katholieke Erna toe. De Presidentes is nu óók een drama over religie. De strekking van het stuk is geëvolueerd.

    • Kester Freriks