Pippi en Ronja zijn de helden op het bal

Superhelden is het thema van de Kinderboekenweek. Pippi Langkous is favoriet. „Omdat ze de afwas weg gooit.” Maar ook Sheherazade ontbreekt niet.

Amsterdam 4-10-2011 Bezoekers van het Superdapper Kinderboekenbal kunnen zich laten filmen als held tegen een chromakey-achtergrond Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 4-10-2011 Bezoekers van het Superdapper Kinderboekenbal kunnen zich laten filmen als held tegen een chromakey-achtergrond Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Met fazanten aan zijn riem kwam de jonge auteur Simon van der Geest gisteravond naar het Kinderboekenbal, verkleed als de vader van Daantje uit Daantje de Wereldkampioen van Roald Dahl. Hij was de enige niet; alle gasten moesten verkleed als hun kinderboekheld naar het feest in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ komen, voor de opening van de Kinderboekenweek die vandaag is begonnen. Het thema is ‘superhelden’ – over dapper durven zijn.

Van der Geest won met Dissus de Gouden Griffel 2011, de prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. De bewerking van het klassieke verhaal rond Odysseus is het tweede boek van Van der Geest (1978), die in 2009 debuteerde.

Sommigen vinden Dissus moeilijk, merkte de schrijver na afloop op. „Dat is onzin. Ga het eens lezen, hardop.” Van der Geest vindt het „superfijn” dat zijn boek is bekroond, „juist in een tijd waarin het cultureel landschap dreigt te verschralen”.

Tijdens de avond werd de spanning erin gehouden met een zogenaamd zoekgeraakt koffertje, met daarin de naam van de winnaar. Minder op zijn plaats leek een voorstukje van de voorstelling De Boevenkoning van De Toneelmakerij, deels in het Engels: „Nogal gênant”, vond schrijfster Anna Woltz, „die seksstandjes. Ik hoop maar dat kinderen van zeven, acht jaar in de zaal dat niet begrepen.”

Na afloop was er ijs, signeersessies, een superheldensupermarkt, en begon het raden; als welke held was de gast verkleed? Daar liep Tosca Menten als haar eigen Dummie de Mummie. Lydia Rood had doeken gedrapeerd als een oosterse schone. Sheherazade, verklaarde Rood, is haar heldin, omdat zij „haar eigen leven redde door verhalen te vertellen. En eigenlijk doe ik dat ook.” Rood vond het een geslaagde avond, al voegde ze toe dat bij een gelegenheid als deze de genomineerden even op het toneel horen. „Nu was dat karig.”

Voor grande dame Imme Dros blijft Odysseus haar held. „Dat is iemand die altijd worstelt, maar hij houdt immer de moed erin en overleeft. Daarom is hij een lichtend voorbeeld.” Dros, die eerder een bewerking maakte van Odysseus, gunt Van der Geest zijn prijs van harte. „Het heeft goede taal en de prenten van Jan Jutte zijn prachtig.” Toch is de fantasie in deze Odysseus wat haar betreft iets te ver doorgevoerd, formuleerde ze voorzichtig.

De heldin van Anna Woltz is Ronja de roversdochter. „Om haar zelfredzaamheid.” Roland Colastica uit Curaçao, die in februari debuteert, was gekleed in een zwart gewaad met bijpassende steek: „De spin Sebastiaan heeft me aan het lezen gezet, ik had het zó met hem te doen.” En ten slotte is Pippi de heldin van velen, ook voor Niki Smit, met een kek roze hoedje op: „Alleen al omdat Pippi haar afwas gewoon weggooit.”