Palestijnen willen volledig lidmaatschap UNESCO

Palestijnse diplomaten willen vandaag een aanvraag indienen voor een volledig lidmaatschap bij de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). Het maakt onderdeel uit van de bredere poging voor internationale erkenning als staat.

Een Palestijnse delegatie zal vandaag tijdens een vergadering van de in Parijs gevestigde organisatie het verzoek indienen, meldt persbureau AP. Op dit moment hebben de Palestijnen nog de diplomatieke status van ‘waarnemer’. Volgens diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel is deze aanvraag een “sideshow”:

“Deze aanvraag voor lidmaatschap bij UNESCO staat in de schaduw van die bij de VN-Veiligheidsraad. De organisatie niet zo gezaghebbend.”

Op 23 september diende de Palestijnse president Mahmoud Abbas een aanvraag tot erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat in tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. Israël en de Verenigde Staten zijn sterk gekant tegen deze eenzijdige gang naar de VN. Zij zijn van mening dat alleen onderhandelingen kunnen leiden tot een Palestijnse Staat.

‘Bosnië heeft sleutel tot Palestijnse VN-lidmaatschap in handen’

Mogelijk heeft Bosnië de sleutel in handen tot Palestijnse VN-lidmaatschap. Acht van de negen benodigde leden van de VN-Veiligheidsraad zouden al hebben toegezegd om voor het Palestijnse lidmaatschap van de VN te zullen stemmen: Rusland, China, India, Zuid-Afrika, Brazilië, Libanon, Nigeria en Gabon. De Palestijnse diplomaten zouden zich nu richten op het overhalen van Bosnië voor de negende stem. Ook Colombia zou nog onbeslist zijn, maar naar ‘nee’ neigen.

    • Hans Klis