Ook parasieten mogen op de Ark: wie neemt de luis?

Een paartje van elke soort. Noachs opdracht lijkt simpel, maar de onmogelijke logistiek van de operatie drijft hem tot wanhoop.

‘Vader, moeten we echt al die soorten meenemen?”, vraagt een van Noach’s zonen als ze de lijst van 12.348 mierensoorten hebben gecheckt voor het inladen van de Ark. Maar Noach is niet te vermurwen; hij wil geen soorten kwijt. „Heb je er trouwens aan gedacht dat de miereneter 30.000 mieren per dag eet?”, is de volgende vraag. O ja, zegt Noach, „Neem dan 22 miljoen extra mieren mee.” Dit lijkt een rekenfout. Voor een 40-daagse onderneming zouden twee miereneters 2,4 miljoen mieren nodig hebben.

De tekenfilm Noah’s Ark van het YouTubekanaal NonStampCollector laat zien wat voor moeilijkheden Noach gehad zou hebben om van alle soorten op aarde een paar mee te nemen. De naam NonStampCollector is een toespeling op het fundamentalistisch-christelijke commentaar dat atheïsme ook een religie is. „Als dat zo is, is géén postzegels verzamelen ook een hobby.” De film is qua beeld simpel maar effectief: de figuren bewegen amper. De satirische kracht zit in de dialoog.

De familie bespreekt behalve de mieren ook 4.000 soorten termieten, 20.000 soorten bijen, 4.700 soorten kikkers, 10.000 vogelsoorten en 600 soorten gifslangen. De laatste moeten van Noach worden uitgerust met muilkorfjes, want elke beet bezegelt het lot van een soort.

Noachs zoons drijven hun vader tot razernij met vragen die ecologische kennis verraden. Maken we een gekoeld verblijf voor de ijsberen en de pinguïns, en moeten die dan bij elkaar? Mogen de vlooien zelf weten van welk dier ze bloed zuigen? En de zoons maken onderling ruzie wie de hoofdluis ‘mag’ en wie de haakworm ‘moet’ huisvesten, want ook de parasieten van de mens moeten overleven op de Ark.

Verrukkelijk zijn de anachronismen. Onbekommerd wordt de naamgeving volgens Linnaeus gebruikt, en een van de zoons vraagt zich af hoe de luiaards op de boot zijn gekomen vanuit Midden-Amerika. (Noach: „Midden-wat?”) In zijn kantoor zit Noach achter een bureau bij een bord vol Post-It-briefjes. In de hoek staat onopvallend een paraplu. Als vader weer eens op zijn strepen staat, verzucht een van de zoons: „Jeez, Dad…”

De letterlijke interpretatie van de Bijbel is in de VS springlevend. NonStampCollector richt zich vooral tegen de website AnswersInGenesis.org, die meent dat er 16.000 paar dieren aan boord van de Ark waren. Noach en zijn zoons bestuderen de site op een iPad en vragen zich af hoe dat moet met inteelt, en of tien generaties genoeg is om met de door AnswersInGenesis verdedigde ‘micro-evolutie’ weer terug te komen op zoveel miljoen soorten.

In wanhoop kiezen de opvarenden van de Ark de makkelijkste weg: alle serieuze kennis negeren, het gros van de diersoorten alsnog overboord gooien en hopen dat God de problemen zal wegtoveren.

De video is te zien op nrc.nl/bekijks

Herbert Blankesteijn

    • Herbert Blankesteijn