Onzichtbaar oog van de dictatuur

La mirada invisible. Regie: Diego Lerman. Met: Julieta Zylberberg, Osmar Núñez, Marta Lubos. In: ??? bioscopen. ****

Er stond vorige week maar een handjevol mensen te demonstreren op het Malieveld om aandacht te vragen voor wat zij noemden „het probleem rond Zorreguieta”. Dat wil zeggen: of iemand die deel uitmaakte van de militaire dictatuur in Argentinië door ons staatshoofd kan worden ontvangen.

Voor Argentijnse filmmakers, misschien wel juist voor de jongere generatie, is de dictatuur met zijn ‘verdwijningen’ van andersdenkenden nog steeds aan het orde van de dag. Ook voor Diego Lerman (1976), in Nederland vooral bekend van zijn lichtvoetige, bizarre en hartveroverende festivalhit Tan de Repente (2002). In La mirada invisible trekt hij ijzingwekkende parallellen tussen het leven op een luxe eliteschool in het Buenos Aires aan de vooravond van de Falkland-oorlog in 1982 en de praktijken van de militaire junta op straat.

Gebaseerd op de roman Ciencias morales van Martin Kohan laat hij door de ogen van een piepjonge lerares niet alleen zien hoe macht corrumpeert en corruptie nog verder corrumpeert, maar ook hoe de glijdende schalen werken. Het onzichtbare oog uit de titel verwijst naar de spionagepraktijken die op de school gemeengoed zijn: iedereen begluurt iedereen, wat evenveel met macht als met onmacht, met seksualiteit als met frustratie te maken heeft – ook in deze politieke psychothriller.

Dana Linssen