Ontevreden PvdA-fractie breidt team rondom Cohen uit

Den Haag : 27 oktober 2010 Regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen. vlnr; Rouvoet, vd Staaij, Roemer en Cohen. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 27 oktober 2010 Regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen. vlnr; Rouvoet, vd Staaij, Roemer en Cohen. foto © Roel Rozenburg Cohen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorig jaar. Foto NRC / Roel Rozenburg

De PvdA-fractie heeft uit onvrede over het optreden van Job Cohen besloten het team rond de partijleider uit te breiden. Kamerleden Jacques Monasch en Sharon Dijksma worden aan het fractiebestuur toegevoegd, melden bronnen binnen de partij aan NRC Handelsblad.

De twee worden naar alle waarschijnlijkheid volgende week in het bestuur gekozen en moeten het functioneren van de fractie en haar voorzitter te verbeteren. De PvdA-voorlichter geeft geen commentaar, maar de Kamerfractie heeft scherpe kritiek op het optreden van Cohen bij de Algemene Politieke Beschouwingen.

Fractie ontevreden over prestaties bestuur, Cohen en zichzelf

Tijdens een interne evaluatie vorige week liet de fractie weten dat het bestuur en Cohen nu echt duidelijke verbeteringen moeten laten zien. Er is tevens onvrede over het functioneren van de fractie als geheel. Om die reden werd al langer gesproken over veranderingen van het bestuur. Partijleider Cohen maakte tijdens die bijeenkomst zelf ook duidelijk dat het zo niet langer gaat.

Sommigen zien de conclusies van de fractie-evaluatie als een laatste kans op beterschap. Naar buiten toe herhaalden PvdA-Kamerleden gisteren unaniem achter het leiderschap van Cohen te staan. Dat deden ze in reactie op kritiek van partijvoorzitter Lilianne Ploumen op zijn functioneren.

Cohen wankelt onder PvdA-raadsleden

Een meerderheid van 1050 PvdA-gemeenteraadsleden blijkt bij de volgende verkiezingen een andere lijsttrekker dan Cohen te willen, of aan hem te twijfelen. Dat blijkt uit een enquête van het Radio 1-programma Dit is de Dag.

In totaal zijn er 1305 raadsleden van de PvdA. Van de 1050 aangeschreven personen vulden 371 de enquête in. Van hen vindt 36 procent dat iemand anders de kar moet trekken. Eenzelfde percentage twijfelt of huidig politiek leider Cohen daarvoor geschikt is. Een kleine 29 procent ziet het nog wel zitten met Cohen.

De raadsleden is ook gevraagd naar een beoogd opvolger van Cohen. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher is met 43 procent favoriet, gevolgd door de Kamerleden Diederik Samsom (35 procent) en Ronald Plasterk (23 procent).

Lees het volledige artikel over de uitbreiding van team-Cohen door politiek-verslaggevers Pieter van Os en Derk Stokmans vanmiddag in NRC Handelsblad of de digitale editie.