...Of je zoekt het binnen je leven

Je kan de zin van het leven ook binnen het leven zelf zoeken, dat is de immanente oplossing. Daarin worden minder grote woorden gebruikt, de existentiële beleving van de levensprocessen zelf biedt dan de betekenis, die zich meestal maar moeilijk onder woorden laat brengen.

Zoals er een ruime keuze is uit godsdienstige en ideologische systemen om je aan te onderwerpen op zoek naar een ‘Grote Zin’ van het leven, zijn er ook vele manieren om binnen het eigen leven een ‘kleine zin’ van het leven te vinden. De zorg voor kinderen. Het streven naar grote innerlijke kalmte. Het bereiken van een belangrijke post in de maatschappij. Veel geld verdienen. Altijd plezier hebben. Beroemd worden. Onafhankelijk zijn van anderen. Anderen helpen. De psychiater Victor Frankl werd beroemd met zijn boek ...trotzdem ja zum Leben sagen (in het Nederlands vertaald als: De zin van het bestaan) dat hij direct na zijn gruwelijke ervaringen als gevangene in Auschwitz schreef. Een vaak geciteerde passage gaat over hoe hij in die diepste ellende moed hield door naar de sterren te kijken, maar vooral door zich het gezicht van zijn vrouw voor ogen te houden. Frankls conclusies: ‘de redding van de mens is door liefde en in liefde’ en ‘er is altijd betekenis aan het leven te geven’.