Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Moody’s verlaagt kredietwaardigheid Italië

Het logo van kredietbeoordelaar Moody's op een kantoor in New York. Foto Reuters / Mike Segar

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft gisteren de waardering van de overheidsschulden van Italië verlaagd.

De rating van de Italiaanse staatsobligaties zijn met drie stappen verlaagd naar A2, met een negatieve outlook. Dit is het resultaat van de hoge schulden van het land, een zwakke wereldeconomie en de politieke onzekerheden die corrigerende maatregelen vertragen.

Italië staat onder grote druk om zijn begroting op orde te brengen. In september stemde het Italiaanse parlement in met een bezuinigingsplan ter waarde van 54 miljard euro.

In mei kreeg Italië er van kredietbeoordelaars S&P en Moody’s ook al van langs. Zij waarschuwden toen voor de lage economische groei en hoge schuld.

De Aziatische beurzen reageren vanochtend met verlies op de downgrade. De Nikkei noteert 0,7 procent verlies omstreeks 8.00 uur Nederlandse tijd en de Hang Seng staat 3,4 procent in de min.