Met nieuwe generatie iPhones kopieert Apple vooral zichzelf

De presentatie van een nieuwe iPhone was iets om naar uit te kijken. Maar de nieuwe iPhone van Apple voldoet niet aan de hooggespannen verwachting.

Nee, hij heeft niet de krachtige oneliners van zijn illustere voorganger Steve Jobs paraat. Tim Cook, de nieuwe topman van het meest waardevolle technologiebedrijf van dit moment klinkt zelfs een beetje saai als hij de bezoekers van de iPhone-presentatie begroet met de mededeling „I love Apple”.

Cook kondigde gisteren in Californië de nieuwe iPhone 4S aan. Een toestel dat als twee druppels water op het huidige model lijkt – zij het dat de onderdelen aan de binnenkant veranderd zijn: snellere chips, betere antenne en betere camera. Ook is het toestel nu met spraakbesturing te bedienen.

Maar waar blijft de radicaal vernieuwde iPhone 5, vragen bloggers, analisten en beleggers zich af. Na de presentatie van de iPhone 4S zakt de koers van Apple licht en zelfs de lokale nieuwszender in Silicon Valley kan de teleurstelling niet onderdrukken. Ze hadden een dunner toestel verwacht dat net zo’n groot scherm heeft als Android-concurrenten van Samsung en HTC.

Hier wreekt zich de gratis marketingmachine – geruchten, wilde schattingen – die Apple normaal gesproken zo welgezind is. De verwachtingen zijn extra hoog omdat de iPhone moet opboksen tegen geavanceerde telefoons die met Google Android werken. „Nu kopieert Apple zichzelf”, luidde het commentaar op Twitter, met een knipoog naar de rechtszaken die tussen Apple en Samsung woeden.

Android leidt op dit moment de markt voor smartphones met 43 procent marktaandeel, Apples mobiele besturingssysteem iOS heeft 18 procent van de markt. Maar Apple is wel de grootste smartphonemaker van dit moment en – belangrijker – degene die de productcategorie bijna vijf jaar geleden opnieuw uitvond.

Dat kweekt hoge verwachtingen bij verwende klanten. Niet voor niets is de iPhone met name populair bij Amerikaanse gezinnen die meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Comscore. Die doelgroep is goed voor 45 procent van de Amerikaanse iPhone-markt: een speeltje voor de rijkeren die zich graag willen onderscheiden met een zichtbaar vernieuwd model. En niet alleen het type waar een extra ‘S’ op staat.

Maar ook voor minder bedeelden heeft Apple een iPhone in petto. Namelijk de oude. De vorige modellen (iPhone 4 en 3GS) blijven voor een gereduceerde prijs op de markt. Op die manier moet het leger van gebruikers van het besturingssysteem iOS uitgebreid worden. Dat telt nu 250 miljoen mobiele apparaten, waarvan ruim 100 miljoen iPhones en 25 miljoen iPads.

Naast een nieuwe telefoon introduceert Apple deze maand een nieuwe iOS-versie en een synchronisatiedienst iCloud. Die presentatie was grotendeels een herhaling van de aankondiging van afgelopen zomer, toen Jobs nog de scepter zwaaide.

Een van de angsten van beleggers is dat de ideeënstroom opdroogt nu de Apple-oprichter wegens ernstige gezondheidsproblemen definitief de dagelijkse leiding heeft neergelegd. En het is waarschijnlijk gewoon pech dat opvolger Tim Cook bij zijn eerste productaankondiging uitgerekend een telefoon moet introduceren die op het eerste oog een exacte kopie van de vorige lijkt.

Maar gelukkig is er nog Siri, een persoonlijke assistent die met spraakbesturing werkt. Siri snapt niet alleen afgemeten stemcommando’s maar begrijpt ook gewone zinnen zoals „moet ik een regenjas aan vandaag” of „bel mijn vrouw als ik wegrijd bij mijn werk”.

Siri bevat geen oorspronkelijke Apple-technologie – het is een bedrijfje dat Apple in 2010 kocht – maar is wel volledig geïntegreerd in de nieuwe iPhone. Zo kun je ook tekst dicteren in plaats van typen, zolang dat tenminste in het Engels, Frans of het Duits gebeurt. Andere talen worden voorlopig nog niet ondersteund. Ook is Siri alleen beschikbaar op de iPhone 4S. Gelukkig voor Tim Cook: zo onderscheidt het nieuwe toestel zich toch nog wat van het oude. De iPhone 4s ligt volgende week in de VS in de winkel, vanaf eind oktober ook in Nederland.

Meer details op nrc.nl/tech

    • Marc Hijink