Meer woningeigenaren in financiële problemen

Dit jaar verdubbelt het aantal mensen met een huis in zware problemen tot 4.000.

Het aantal woningeigenaren dat uit financiële nood een beroep doet op het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zal dit jaar bijna verdubbelen naar 4.000. In de helft van de gevallen zal het fonds waarschijnlijk garant staan voor de restschuld bij gedwongen verkoop. Dat zei WEW-directeur Karel Schiffer gisteren naar aanleiding van de nieuwe kwartaalcijfers.

Ruim 1 miljoen van de circa 4,2 miljoen koopwoningen in Nederland is gefinancierd met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die het waarborgfonds verstrekt. De kosten van NHG bedragen eenmalig 0,55 procent van het hypotheekbedrag, maar kopers hoeven minder hypotheekrente te betalen (gemiddeld tussen de 0,3 en 0,6 procent per jaar minder).

Woningeigenaren met NHG lopen minder financieel risico, omdat het waarborgfonds een eventueel verlies bij een gedwongen verkoop op zich neemt.

In voorgaande jaren deden gemiddeld 2.500 woningeigenaren met betalingsachterstanden een beroep op het waarborgfonds, zegt directeur Schiffer. De verwachte stijging van het aantal ‘verliesdeclaraties’ naar 4.000 „valt mee”, gezien de klap die huishoudens en huizenprijzen door de kredietcrisis hebben gekregen, vindt hij. „En niet iedere betalingsachterstand is direct einde oefening”, zegt hij. „In de VS word je meteen je huis uitgezet, In Nederland is dat gelukkig anders.”

Woningeigenaren met een betalingsachterstand van vier maanden worden bij het waarborgfonds geregistreerd, bij een achterstand van zeven maanden kan gedwongen verkoop volgen. Dit jaar heeft het WEW tot nu toe in 1.169 gevallen een borgstelling gegeven, tegenover in totaal 900 keer tot aan het derde kwartaal van vorig jaar. De oorzaken voor gedwongen verkoop is meestal echtscheiding (46 procent) of werkloosheid (21 procent). (NRC)