‘Massagraven met 900 lijken gevonden in Libië’

Militaire en medische functionarissen lieten vandaag bij Tripoli een van de massagraven aan journalisten zien. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De nieuwe machthebbers van Libië hebben opnieuw twee massagraven ontdekt waarin in totaal ongeveer 900 lijken liggen. Dat heeft het hoofd van de Libische veiligheidsdienst vanavond bekend gemaakt in Tripoli.

De massagraven zijn gevonden in Gargaresh en Bisrata Milad, zo zei veiligheidshoofd Naji al-Issawi vanavond op een persconferentie in de hoofdstad. Gargaresh, waar een massagraf met 200 lichamen zou zijn gevonden, ligt op zo’n zeven kilometer van het centrum van Tripoli. Het tweede massagraf in Bisrata Milad, dat op zo’n tien kilometer van Tripoli ligt, zou ongeveer 700 lijken hebben bevat.

Al-Issawi zei vanavond dat de honderden mensen in de massagraven slachtoffers zijn van de troepen van kolonel Gaddafi. Het zijn vermoedelijk lichamen van rebellenstrijders die de slag om hoofdstad Tripoli niet hebben overleefd. Op de lichamen, die nog niet heel lang in de massagraven zouden liggen, zijn volgens een patholoog gebroken schedels en kogelwonden te zien, zo meldde persbureau AFP.

Eind september werd in de Abu Salim-gevangenis in Tripoli een massagraf met bijna 1300 lichamen ontdekt. In het graf liggen gevangenen die in 1996 zijn omgebracht door het regime van Gaddafi. De gedetineerden werden vermoord nadat ze hadden geprotesteerd tegen de leefomstandigheden in de gevangenis.