Lieve iPhone, wordt het mooi weer?

Gisteren presenteerde Apple de nieuwe iPhone.

De presentatie viel tegen. De spannendste wijziging: nieuwe spraaktechnologie.

Dit wordt een kort artikel over de nieuwe iPhone. Het gisteren gepresenteerde nieuwste apparaat van Apple is namelijk eigenlijk geen nieuw apparaat. Eigenlijk is de nieuwe iPhone 4S, die eind oktober verschijnt, gewoon een update van de iPhone 4. De iPhone 5 blijft uit.

Toch een stuk in de krant. De presentatie van de iPhone 4S, gisterochtend plaatselijke tijd in Cupertino in Californië, wist namelijk toch weer veel buzz te creëren. Het apparaat zou een 3D-scherm en een speciale chip voor mobiel betalen hebben. De iPhone opladen met zonne-energie zou, in ieder geval in de zomer, een einde kunnen maken aan de eeuwig veel te snel leeglopende batterij.

Wie dat op voorhand wist, was teleurgesteld met het resultaat. Van buiten ziet het nieuwe apparaat er precies hetzelfde uit. De presentatie ging vooral over kleine verbeteringen aan de binnenkant. Na de presentatie daalden de aandelen van Apple met 5 procent tot 355 dollar per aandeel.

De marketingtrucs van Apple lijken een beetje doorzichtig te worden: een prototype van de nieuwe iPhone werd eerder ‘per ongeluk’ achtergelaten in een bar door een medewerker. Wel erg toevallig, aangezien dat bij de iPhone 4 ook al gebeurde.

Zie het als een poging van Apple om een zo groot mogelijke hype rond haar nieuwste product te creëren. De iPhone is namelijk een enorme winstmaker voor het bedrijf. Afgelopen kwartaal verkocht Apple ruim 20 miljoen stuks, goed voor 13,3 miljard dollar aan omzet. Maar concurrenten dringen zich op. Bedrijven als HTC, Samsung, Motorola en LG hebben alternatieven op de markt, die qua beeldkwaliteit niet onderdoen voor de iPhone. Ook Google Android, inmiddels het meest gebruikte besturingssysteem, biedt met de Google Market (het alternatief voor Apple’s App Store) voor de gemiddelde gebruiker meer dan genoeg. De belangrijkste app’s zijn op beide besturingssystemen beschikbaar. Alleen echte Apple-fanaten zien de subtiele redenen, waarom de iPhone nog altijd een stuk duurder is dan de Samsung Galaxy SII.

Het is de vraag of Apple met de iPhone 4S consumenten die een smartphone willen kopen over de streep kan trekken. Apple pakte gisteren groot uit, met kleine wijzigingen: een snellere processor, sneller ladende graphics voor het spelen van volwaardige games op de smartphone en beter geluid bij bellen. Verbeteringen dus vooral van wat er al is.

Of gebeurde er toch nog iets spannends? De iPhone 4S krijgt de beschikking over spraakbesturingssysteem Siri, van het gelijknamige bedrijf dat door Apple vorig jaar werd gekocht. Siri is een stap dichterbij het echt kunnen praten met de computer.

En dus is het straks mogelijk om de iPhone vragen te stellen en opdrachten te geven: Wie vraagt „heb ik een paraplu nodig vandaag?”, „hoeveel dagen duurt het nog tot de Kerst?” en „herinner me eraan dat ik om vijf uur mijn vrouw nog moet bellen”, ziet het antwoord direct op zijn scherm.