Laatste veiling bij Sotheby's in Amsterdam

Het derde en laatste deel van de Peter Stuyvesant Collectie heeft gisteravond bij veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam ruim 1,2 miljoen euro opgebracht. De totale opbrengst van de veiling van de BAT Art Venture Collectie, beter bekend als de Peter Stuyvesant Collectie, komt hiermee op 17,7 miljoen euro. Het is het hoogste totaalbedrag ooit voor een serie veilingen in Nederland.

De derde en laatste veiling van de omvangrijke collectie betekende ook de laatste veiling van de Amsterdamse vestiging van Sotheby’s. Afgelopen juli maakte het veilinghuis bekend dat de directie in New York had besloten met de veilingen te stoppen. Ook moet de vestiging het personeelsbestand inkrimpen en moet ze verhuizen naar een kleiner pand. De ingekrompen afdeling moet de contacten met klanten onderhouden en interessante objecten zoeken voor veilingen in Londen en New York.

Het meest bracht gisteravond een schilderij van Patrick Heron op: Big Violet with Red and Blue, March 1965. Twee telefonische bieders streden om het schilderij, dat uiteindelijk van de hand ging voor 111.150 euro – bijna twee keer zoveel als waarop het van tevoren was getaxeerd.

Guillaume Cerutti, die onlangs werd benoemd tot vicevoorzitter van Sotheby’s in Europa, krijgt de verantwoordelijkheid voor de vestiging in Nederland, en ook voor die in België, Italië en Frankrijk.

De laatste veiling van het veilinghuis gisteravond in Amsterdam werd afgesloten met een luid applaus.