Kritische fractie versterkt team rond Job Cohen

Uit onvrede over het optreden van PvdA-leider Job Cohen heeft de fractie besloten het team rond de partijleider uit te breiden. Kamerleden Jacques Monasch en Sharon Dijksma worden aan het fractiebestuur toegevoegd in een poging het functioneren van de fractie en haar voorzitter te verbeteren.

Dat zeggen bronnen in de PvdA-fractie. De twee worden naar alle waarschijnlijkheid volgende week in het bestuur gekozen, door de fractie zelf. De fractievoorlichter geeft geen commentaar.

Binnen de fractie is scherpe kritiek op het optreden van Cohen bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Tijdens een interne evaluatie vorige week van dat debat heeft de fractie laten weten dat fractiebestuur en Cohen nu echt duidelijke verbeteringen moeten laten zien. Ook is er onvrede over het functioneren van de fractie als geheel. Om die reden werd al langer gesproken over veranderingen van het fractiebestuur.

Partijleider Cohen maakte tijdens die bijeenkomst zelf ook duidelijk dat het zo niet langer gaat. De PvdA is te weinig zichtbaar en doet het slecht in de peilingen, ondanks het feit dat zij als grootste partij oppositie voert tegen een kabinet dat hard bezuinigt op onder meer sociale zekerheid en zorg. Sommigen zien de conclusies van de fractie-evaluatie als een laatste kans op beterschap.

Naar de buitenwereld toe herhaalden fractieleden gisteren dat ze unaniem achter het leiderschap van Cohen staan. Dat deden ze in reactie op kritiek van partijvoorzitter Lilianne Ploumen op zijn functioneren.

Ploumen kondigde maandag aan dat ze in januari vertrekt als partijleider. In een afscheidsinterview zei zij dat Cohen te weinig zichtbaar is binnen zijn eigen partij. Bovendien laat hij zich te veel meeslepen door de „Haagse dynamiek”. Ook zei ze dat Cohen niet de enig mogelijke lijsttrekker is bij de volgende verkiezingen, maar dat andere kandidaten ook een kans moeten maken.

Niet alle Kamerleden waren te spreken over Ploumens uitlatingen. Tegelijk zei Cohen dat hij met die kritiek aan de slag gaat. Kamerlid Nebahat Albayrak vatte samen: „Ik denk dat het goed is dat iemand af en toe goed de trom roert door te zeggen: er moeten een paar dingen anders. En dat beseft Job zelf ook wel.”

PvdA heeft de tijd tegen: pagina 8

    • Derk Stokmans
    • Pieter van Os