Kortkolom economie

Stijging verkoop nieuwe auto’s stokt

Amsterdam. In september zijn er 2,4 procent minder nieuwe auto’s verkocht dan in dezelfde maand een jaar geleden. Het is de eerste daling sinds november 2009. Dat blijkt uit cijfers de Bovag en de RAI Vereniging vandaag hebben gepubliceerd. In totaal werden in september 44.455 auto’s verkocht. Ondanks de daling in september zitten de autoverkopen op jaarbasis in de lift. Er werden in de eerste negen maanden van dit jaar 16,2 procent meer auto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat in totaal om 453.970 verkochte auto’s. Best verkochte auto in de afgelopen drie kwartalen was de Volkswagen Polo. Daarvan reden bijna 20.000 nieuwe exemplaren de showroom uit. Volkswagen was ook het populairste merk, voor de Franse merken Peugeot en Renault. Opvallend is dat het kwakkelende merk Saab, waar de productie sinds april stilligt door financiële problemen, tot nu toe in 2011 meer auto’s heeft verkocht. (Novum)

Rabobank: beperk hypotheekgarantie

Amsterdam. Rabobank heeft problemen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en voert een lobby voor beperking ervan tot krimpregio’s. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag. De coöperatieve bank bevestigt tegenover de krant aan te dringen op hervorming van de regeling. Een woordvoerder van de bank noemt de huidige regeling „meer een kortings- dan een garantie-instrument”. Volgens het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de NHG-regeling uitvoert, wil Rabobank hiermee vooral de concurrentie op de markt beperken. De regeling maakt toetreding van buitenlandse en kleine banken makkelijker. NHG beperkt immers het risico voor de hypotheekverstrekker. Rabobank zou deze risico's liever zelf dragen, zij het tegen vergoeding. De bank laat weten „gezonde concurrentie alleen maar toe te juichen”. (Novum)

Detailhandel in EU ziet verkopen verder dalen

Amsterdam. De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in augustus zowel op maand- als op jaarbasis harder gedaald dan verwacht, blijkt uit gegevens die het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag bekendmaakte. Ten opzichte van juli daalde de omzet van Europese retailers met 0,3 procent. Economen rekenden op een daling met 0,2 procent. Op jaarbasis nam de detailhandelsomzet met 1,0 procent af. Economen rekenden op een daling met 0,7 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 0,2 procent. Ook cijfers van marktonderzoeksbureau GfK geven aan dat het vertrouwen van supermarktklanten de afgelopen maand is gedaald. De omzet van supermarkten is in september nog wel gestegen. (Novum)