Kort nieuws Buitenland

India en Afghanistan zoeken toenadering

New Delhi. De Afghaanse president Karzai heeft gisteren tijdens een tweedaags bezoek aan New Delhi een akkoord voor een strategisch partnerschap met India ondertekend. Het akkoord voorziet behalve in nauwere politieke samenwerking ook in gezamenlijke bestrijding van terrorisme. Pakistan, dat tussen beide landen in ligt en India als grote bedreiging ziet, is altijd beducht geweest voor grotere Indiase invloed in Afghanistan. De betrekkingen tussen Kabul en Islamabad zijn op het moment erg slecht, vanwege vermeende Pakistaanse betrokkenheid bij aanslagen in Afghanistan. (Reuters)

Watersnood Thailand eist honderden levens

Bangkok. Moessonregens in Thailand hebben tot nu toe aan zeker 237 mensen het leven gekost. De onafgebroken regen van de afgelopen maanden heeft een groot deel van de 77 Thaise provincies onder water gezet. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen door de wateroverlast. Ook honderden tempels staan blank. Een van de getroffen complexen is het eeuwenoude Wat Chaiwatthanaram, ten noorden van de Thaise hoofdstad Bangkok. Het historische complex staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Ook andere landen in Zuid-Oost Azië, met name Cambodja, Vietnam en de Filippijnen kampen met grote wateroverlast. (BBC)

Overschot ex-president terug in Venezuela

Caracas. Het lichaam van oud-president Carlos Andrés Pérez is gisteren aangekomen in Venezuela, negen maanden na zijn overlijden in de Verenigde Staten. Zijn nabestaanden waren in een verbitterde ruzie verwikkeld over zijn laatste rustplaats. Volgens zijn Amerikaanse vriendin had Andrés Pérez, president van 1974 tot 1979 en van 1989 tot 1993, gezworen dat hij niet naar Venezuela zou terugkeren zolang de socialistische leider Hugo Chávez aan de macht is. Andrés Pérez’ echtgenote, van wie hij gescheiden leefde, eiste een begrafenis in Venezuela. De rechter bepaalde in haar voordeel. Het lichaam van Andrés Pérez lag al die tijd gebalsemd in een mortuarium in Florida. (BBC)

Radioalarm tegen Oegandese rebellen

Kampala. Amerikaanse liefdadigheidsinstellingen hebben een nieuw waarschuwingssysteem ontwikkeld waarmee mensen in Centraal-Afrika elkaar kunnen waarschuwen voor aanvallen van de rebellenbeweging het Verzetsleger van de Heer (LRA). Via een aantal radiofrequenties zijn lokale gemeenschappen met elkaar verbonden. Alle aanvallen worden voortaan weergegeven op een website, die ook kan worden gebruikt door Congolese en Oegandese troepen die jacht maken op de rebellen. Het systeem is ontwikkeld in reactie op een slachting in december 2009, toen 321 burgers werden vermoord in het noordoosten van Congo. De internationale gemeenschap hoorde pas van het bloedbad in maart 2010. Dit jaar zijn 140 mensen gedood en 600 ontvoerd door de LRA. (BBC)