'Kansrijke' Republikein tegen Obama haakt af

Gouverneur Chris Christie werd gezien als de ideale uitdager van Obama. Maar hij mengt zich niet in de race van 2012. Dat vergroot zijn kansen voor 2016.

New Jersey Gov. Chris Christie attends the swearing in of Donna Gallucio as New Jersey Superior Court judge, Monday, Oct. 3, 2011, in in Paterson, N.J. Political annalists are looking toward Christie as rumors say he may make a presidential bid. (AP Photo/Julio Cortez)
New Jersey Gov. Chris Christie attends the swearing in of Donna Gallucio as New Jersey Superior Court judge, Monday, Oct. 3, 2011, in in Paterson, N.J. Political annalists are looking toward Christie as rumors say he may make a presidential bid. (AP Photo/Julio Cortez) AP

Een politicus wiens carrière vaart krijgt door mee te delen dat hij niet verkiesbaar is. De Republikein Chris Christie is een atypische politicus, die ook uit een politieke terugtocht winst weet te halen.

Had Christie (1962) meegedaan in de voorverkiezingen voor de presidentskandidaat van de Republikeinen, dan was de gouverneur van de staat New Jersey volgens peilingen een serieuze kanshebber voor de nominatie. Maar gisteren besloot hij de strijd aan zich voorbij te laten gaan. „Dit is niet mijn moment. Ik heb een plicht te vervullen in New Jersey.”

Maandenlang ontkende Christie interesse om mee te doen, maar liet net genoeg ruimte voor speculatie. Druk vanuit de top van de partij versoepelde zijn harde ‘nee’, bekende hij gisteren. Kranten en nieuwszenders wisten dat hij gevoelig was voor de prominenten en ontwikkelden een kleine Christie-obsessie.

Vorige week hield Christie in de Reagan Library een toespraak, waarin hij, onder toeziend oog van Nancy Reagan, een pleidooi hield voor een ‘nieuwe Reagan’. De toespraak was live op Fox News, de huiszender voor Republikeins Amerika. Maar toen de hele zaal verwachtte dat hij zich kandidaat zou stellen, gebeurde er niets.

De partijtop is bezorgd dat de oude Republikeinse achterban – sociaal conservatieven, gematigde aanhangers van een kleine overheid – vervreemd raakt door de opkomende Tea Party. Deze stroming heeft een radicalere agenda en schuift in veel kiesdistricten eigen kandidaten naar voren.

De kandidaten voor het presidentschap liggen meestal alleen goed bij de Tea Partiers (Rick Perry, Michele Bachmann) of de traditionele Republikeinen (Mitt Romney). Geen van hen lijkt veel enthousiasme los te maken bij bij de zwevende kiezers die gewonnen moeten worden. Tekenend is een peiling van gisteren: de kansloos geachte kandidaat Herman Cain schiet opeens naar boven.

Chris Christie had een brug kunnen slaan. Behalve bij de partijtop is hij ook geliefd bij ontevreden burgers. Hij is een politieke Everyman: Christie heeft de eigenschap dat iedereen in hem ziet wat hij wil zien. Hij is een uitstekende spreker en praat veel over abstracte thema’s als dromen, idealen en vooruitgang.

„Christie is een rockster geworden, zijn politieke marktwaarde schiet door het dak, alleen dankzij YouTube”, sneerde het conservatieve blog Conservative New Jersey, uit de thuisstaat van Christie.

Wie goed naar Christie luistert, hoort een politicus die vaak eerder neigt naar ideeën van de Democraten: hij is niet tegen homorechten en beperking van het wapenbezit.

Als gouverneur van New Jersey viel de voormalig officier van justitie op door de uitgaven te bevriezen toen de staat failliet dreigde te gaan.

Dat Christie nu niet meedoet, versterkt volgens commentatoren de positie van de zwaarlijvige gouverneur (hij houdt zijn gewicht geheim, maar maakt er wel grappen over). Want als de Republikeinen er niet in slagen president Obama te verslaan, wordt de roep om een populaire, niet polariserende leider sterker. En dan is Christie favoriet voor de Republikeinse nominatie van 2016.

Guus valk