Jonge Nederlanders in Parijs: moeilijk futurisme en charmant breiwerk

Viktor & Rolf waren niet de enige Nederlanders die deze week hun zomercollectie lieten zien in Parijs. De jonge ontwerpers Steffie Christiaens en Borre Akkersdijk gaven ook een show. Steffie Christiaens (1986) begon vorig jaar haar eigen label in Parijs, na studies in Arnhem en Parijs te hebben gevolgd, en werkervaring te hebben opgedaan bij

Ontwerpen van Steffie ChristiaensOntwerpen van Steffie Christiaens

Viktor & Rolf waren niet de enige Nederlanders die deze week hun zomercollectie lieten zien in Parijs. De jonge ontwerpers Steffie Christiaens en Borre Akkersdijk gaven ook een show.

Een ontwerp van Steffie ChristiaensEen ontwerp van Steffie Christiaens

Steffie Christiaens (1986) begon vorig jaar haar eigen label in Parijs, na studies in Arnhem en Parijs te hebben gevolgd, en werkervaring te hebben opgedaan bij Maison Martin Margiela en Balenciaga. In maart showde ze haar eerste collectie tijdens de Parijse modeweek, en die belandde pardoes pontificaal op het officiële programma: een bijzonder zeldzame eer voor een jonge ontwerper. Er volgde nog een mannenshow, en afgelopen zondag toonde ze haar tweede damescollectie.

En die collectie was experimenteler dan haar debuut. Zo werd de show geopend met een jurk die bestond uit laagjes van duizenden glinsterende nylondraadjes. Verder waren er uitbundige ontwerpen waar veren uitstaken en jurken met futuristisch ogende uitsteeksels en bollingen, die hier en daar iets teveel aan Iris van Herpen deden denken. Deze showpieces wisselde Christiaens af met commerciëlere ontwerpen: strakke korte uitgaansjurkjes en -rokjes met asymmetrisch geplaatste decoraties. De grote, zilverkleurige sieraden waren soms net iets teveel van het goede.

Dit seizoen stond ze ingepland tussen Hermès, John Galliano en Givenchy. Inderdaad, nogal een eer. Maar hun niveau bleek ze op punten als afwerking, snit, en modieusheid nog lang niet te kunnen bijbenen.

Een ontwerp van byBorreEen ontwerp van byBorre

De tweede jonge Nederlander, Borre Akkersdijk (1985), was daarentegen nergens te bekennen op het schema. Als showlocatie koos hij een prachtige oude bioscoop in het engiszins afgelegen zeventiende arrondissement van Parijs, die dan ook lang niet zo vol liep als Christiaens’ locatie.

Akkersdijk studeerde in 2009 af aan de Eindhovense Design Academy, na ook lessen te hebben gevolgd aan de New Yorkse modescholen Parsons en FIT. Tegenwoordig woont hij in Parijs waar hij werkt voor trendvoorspeller Lidewij Edelkoort en freelancet voor onder anderen Maarten Baas en Dior parfums.

Voor zijn afstudeercollectie ontwikkelde Akkersdijk een nieuw soort breisel door gebruik te maken van een zogenaamde rondbreimachine die eigenlijk bedoeld is om matrashoezen mee te maken. Dat leverde enorm dikke stoffen met relief op. Issey Miyake was dusdanig onder de indruk dat hij de techniek wilde overkopen, maar Akkersdijk wimpelde hem af en begon zijn eigen label: byBorre.

Een ontwerp van byBorreEen ontwerp van byBorre

Zijn eerste complete collectie werd afgelopen dinsdag gepresenteerd en bleek volledig opgebouwd uit dat breisel. De show begon met een erg fraai stop-motion filmpje, waarin zijn breitechniek stapsgewijs werd uitgelegd. Vervolgens daalden tien modellen (mannen én vrouwen) de trappen van de bioscoopzaal af, om te poseren voor het witte doek.

Er waren stijve, mouwloze jurkjes voor dames, korte broeken en hemden voor mannen, en een nogal uit de kluiten gewassen overall. In sommige sets waren de breisels wel heel erg grof, maar in andere outfits werkte dat juist goed: het gaf een stoere draai aan een gigantische roze cape voor mannen, en het werkte charmant bij een meisje dat leek te verdrinken in een gigantische roze/paarse jas met een grote zak op haar rug.

Erg samenhangend was de collectie ondanks de materiaalkeuze niet, en tien sets is natuurlijk niet erg veel. Maar het was nieuw, jong en het werd onpretentieus gepresenteerd, en smaakte daardoor toch naar meer.

Fotografie Steffie Christiaens: Shoji Fujii. Fotografie byBorre: Peter Stigter. Klik op de foto’s om ze te vergroten.

    • Nathalie Wouters