Italiaanse Wikipedia dicht uit protest

Wikipedia heeft zijn Italiaanse site onbereikbaar gemaakt uit protest tegen een wetsvoorstel dat websites verplicht om binnen 48 uur een correctie aan te brengen als iemand zich benadeeld acht door bepaalde informatie.

Wie gisteren of vanmorgen vroeg naar de site ging, kreeg een boodschap in het Italiaans te zien - na wat klikken ook te lezen in andere talen:

(A)nyone who feels offended by any content published on a blog, an online newspaper and, most likely, even on Wikipedia can directly request to publish a “corrected” version, aimed to contradict and disprove the allegedly harmful contents, regardless of the truthfulness of the information deemed as offensive, and its sources. [...] The obligation to publish on our site the correction as is, provided by the named paragraph 29, without even the right to discuss and verify the claim, is an unacceptable restriction of the freedom and independence of Wikipedia, to the point of distorting the principles on which theFree Encyclopedia is based and this would bring to a paralysis of the “horizontal” method of access and editing, putting - in fact - an end to its existence as we have known until today.

Het wetsvoorstel hiervoor (de officiële Italiaanse tekst hier) van de regering-Berlusconi ligt in  Italiaanse parlement. Berlusconi probeert al langer de ruime mogelijkheden voor de Italiaanse justitie om telefoongesprekken af te luisteren, aan banden te leggen. In een recente seks- en omkoopschandaal waarbij hij is betrokken, spelen afgeluisterde telefoongesprekken (Italiaanse tekst) een belangrijke rol.