Israëliër krijgt Nobelprijs Chemie voor mozaïekstructuur atomen

Atoommodel voor een zilver-aluminium quasicrystal. Foto United States Federal Government

De Israëlische wetenschapper Daniel Shechtman heeft de Nobelprijs voor de Chemie gewonnen voor de ontdekking van zogenoemde quasikristallen (wiki).

Shechtman ontdekte patronen in de rangschikking van atomen die voorheen onmogelijk werden geacht en voor enige controverse zorgde binnen de chemie. De Israëliër ontdekte deze “fascinerende mozaïeken” van atomen “uit de Arabische wereld” die zich nooit leken te herhalen. Voorheen werd gedacht dat de patronen waarin atomen gerangschikt worden zich enkel herhaalden binnen kristallen.

In het onderstaande interview legt Daniel Shechtman zijn ontdekking uit:

Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kroon (ruim een miljoen euro) verbonden. De prijs wordt op 10 december in Stockholm uitgereikt. De winnaars van de Nobelprijzen voor literatuur en de vrede worden later deze week bekendgemaakt. Wie de Nobelprijs voor economie heeft gewonnen wordt op 10 oktober wereldkundig gemaakt.