IMF: nieuwe lening aan Griekenland niet verzekerd, wel waarschijnlijk

Het inspectieteam van de trojka EU, IMF en ECB zal waarschijnlijk aanbevelen om de zesde tranche leningen vrij te geven aan Griekenland. Maar Athene mag dit niet voor lief nemen en moet eerst laten zien dat het de aangekondigde hervormingen doorvoert. Dat zei een topambtenaar binnen de trojka vandaag tegen persbureau Reuters.

Eind volgende week moet uit een rapport van de inspecteurs blijken of dat gebeurt. Dan kunnen de Grieken opnieuw zo’n 8 miljard euro krijgen.

“We boeken vooruitgang, maar het vordert traag. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze (de overheid) meer tijd nodig hebben”, aldus de officiële bron tegen het Britse persbureau op voorwaarde van anonimiteit. “Tot nu toe hebben we nog geen van de hoofdstukken afgesloten.”

Op de vraag of er een risico bestaat dat Griekenland de zesde tranche leningen niet krijgt, antwoordt de bron binnen de trojka:

“Er is altijd een risico, het is niet vanzelfsprekend, maar ik geloof dat we er uiteindelijk wel uitkomen.”