Ik blijf trouw aan iPhone 4

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Sinds maart van dit jaar ben ik in het bezit van een heel fijne en nieuwe iPhone 4, nadat ik twee jaar had rondgelopen met een iPhone 3 die al verouderd was toen ik hem kocht – iets voor de release van de 3GS, ja ik weet het. Nu ik deze nieuwe iPhone heb, maakt de rest van de wereld mij niks meer uit. Ik ben helemaal in m’n element met mijn iPhone, en hoe graag Apple ook wil dat ik als een echte Apple’s Getuige zou zwichten voor de nieuwe iPhone, het lukt ze niet.

Om mij heen zijn mensen die steeds consequenter aan het kwijlen zijn op foto’s van het apparaat dat nog niet eens bestaat. Zo zegt zelfs mijn zusje van 12 (!) dat ze echt van plan is om een iPhone 5 te kopen, omdat ze die tof vindt. Hoewel ik haar financiële mogelijkheden om het apparaat ook daadwerkelijk te kopen ernstig in twijfel trek, zegt dit wel iets over de genadeloosheid waarmee Apple de wereld probeert op te geilen over de nieuwe iPhone.

Inmiddels, na de presentatie op het hoofdkantoor van Apple in Cupertino, Californië, weten we dat de nieuwe iPhone geen nummer 5 heet, maar 4S. Een verbetering van nummer 4. Toch zal de wereld weer smullen van de nieuwe mogelijkheden. En natuurlijk zullen uiteindelijk miljoenen mensen zwichten voor het apparaat, omdat het zo „mooi, uitgebreid, snel of revolutionair” is, net zoals Apple zei over de inmiddels ‘verouderde’ iPhones.

Voorlopig blijf ik echter gelukkig met mijn ‘oude’ iPhone 4, en zal ik van harte uitkijken naar de nieuwe wachtrijen voor telecomwinkels met huilende en schreeuwende fans. Want leedvermaak is immers ook vermaak, nietwaar?

Rutger de Quay

    • Rutger de Quay