Ieder mens heeft recht op schoon haar

Panasonic's hair-washing robot washes hair on a mannequin at a demonstration in Tokyo October 4, 2011. The robot was developed for those who have difficulties with washing their hair. The process from washing to drying can be completed automatically using advanced robot fingers after the robot scans the user's head and recognizes its shape, the company said. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY SOCIETY BUSINESS) REUTERS

Yukio Honda, directeur van het robotontwikkelcentrum van elektronicagigant Panasonic, moest een tijdje terug twee weken het ziekenhuis in. In die tijd werd zijn haar slechts twee keer gewassen. Zusters in het ziekenhuis hadden geen tijd om dat vaker te doen. „Maar vrouwen om me heen vertelden me dat ze hun haar het liefst elke dag gewassen wilden hebben”, vertelde Honda aan Network World.

Het idee voor de harenwas-robot was geboren: het apparaat scant eerst de vorm van het hoofd van de gebruiker, zodat het precies weet hoeveel druk er waar gezet moet worden. Het maakt daarna het haar nat en voegt shampoo toe. Zestien verschillende lichtblauwe vingertjes masseren de hoofdhuid, daarna wordt het haar schoongespoeld. In drie minuten is de robot klaar.

„Als je je haar niet kunt wassen, voel je je niet stijlvol. Dan is het moeilijker om deel uit te maken van de samenleving”, zo legt Honda de maatschappelijke waarde van zijn vinding uit. Het is ook bedoeld voor thuisgebruik door bejaarden en lichamelijk gehandicapten, maar Panasonic rekent vooral op bestellingen van ziekenhuizen. Wanneer het apparaat commercieel leverbaar wordt, is nog niet bekend. Dit is een prototype dat gisteren in Tokio aan de pers getoond werd.

Bekijk het apparaat in werking via nrcnext.nl/links

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad