Honderden onderzoeken naar oud-nazi’s heropend

Duitse aanklagers hebben honderden slapende onderzoeken naar nazimisdadigers heropend. Dat meldt persbureau AP.

De veroordeling van John Demjanjuk biedt mogelijk een opening voor oude dossiers.

Demjanjuk, nu 91, werd in mei veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de moord op 28.060 joden in het vernietigingskamp Sobibor. Hij mag in vrijheid het hoger beroep van zijn advocaten afwachten.

Het was de eerste keer dat iemand uit het nazi-tijdperk werd veroordeeld zonder direct bewijs dat de verdachte heeft deelgenomen aan een specifieke moord.

Procureur-generaal Kurt Schrimm, directeur van de Zentralstelle zur Verfolgung von NS-Kriegsverbrechen in Ludwigsburg, zegt dat hij nu op zoek gaat naar andere mogelijke verdachten, die nog steeds in leven zijn en voor het gerecht kunnen worden gebracht.

Onze redacteur Bart Funnekotter in een reactie:

“Dit is een interessante ontwikkeling. Het kan om tientallen mensen gaan die mogelijk vervolgd kunnen worden. Door deze jurisprudentie wordt het een stuk gemakkelijker, omdat niet meer bewezen hoeft te worden dat iemand zelf betrokken was bij een moord.”