Hertogin van Alva (85) moest bruidegom onterven

Ze bezit zo veel grond dat ze van Noord- naar Zuid-Spanje zou kunnen wandelen zonder ooit haar bezittingen te hoeven verlaten. Ze heeft meer adellijke titels dan de koningin van Engeland. Ze mag de kathedraal van Sevilla op een paard binnenrijden. En ze geniet het privilege om niet te hoeven knielen voor de paus van Rome.

Maar om vandaag ‘sí, quiero’ te kunnen zeggen tegen haar 24 jaar jongere vlam Alfonso Díez, moest de 85-jarige hertogin van Alva, verre nakomelinge van de landvoogd der Nederlanden, jaren strijd leveren.

De kinderen van de excentrieke dame (geschat vermogen: 3,5 miljard euro) vreesden dat het Díez slechts om het geld te doen was. De weinig bemiddelde ambtenaar is een oude vriend van de familie. Bijna vier jaar geleden kwam hij in de bioscoop weer in contact met ‘Cayetana’, die met haar kleurrijke kleding en opvliegende gedrag al decennia dankbaar materiaal is voor de roddelpers.

Met succes vroegen haar kinderen koning Juan Carlos geen toestemming te geven voor het huwelijk. De twee kregen deze zomer uiteindelijk groen licht, nadat de hertogin erin had toegestemd haar erfenis bij leven alvast te verdelen – naar wordt aangenomen vooral onder de kinderen. Het huwelijk zou vandaag in Sevilla worden voltrokken.

Ook Cayetana’s twee eerdere huwelijken trokken veel aandacht. Het eerste, in 1947 met de zoon van de hertog van Sotomayor, ging destijds de boeken in als ‘de duurste bruiloft uit de geschiedenis’. Zes jaar na dood van haar eerste man hertrouwde ze in 1978, met een oud-priester. Hij overleed in 2001.