Haagse straatterreur of krakend laminaat

Groot nieuws was het vorige week in rechtse media: weer een homostel weggepest door allochtone jongeren. De PVV liet zich niet onbetuigd. Maar de berichtgeving laat veel vragen onbeantwoord.

WFA83T:DEBAT HOMOSTEL DEN HAAG:DEN HAAG;29SEP2011-De PVV in de gemeenteraad van Den Haag diende donderdagavond een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Jozsias van Aartsen. De reden van de motie was het bekendmaken van het adres van een weggepest homostel aan Pownews. Foto: PVV-raadslid Paul ter linden (L) in gesprek met fractievoorzitter Machiel de Graaf.WFA/bm/str.Bart Maat
WFA83T:DEBAT HOMOSTEL DEN HAAG:DEN HAAG;29SEP2011-De PVV in de gemeenteraad van Den Haag diende donderdagavond een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Jozsias van Aartsen. De reden van de motie was het bekendmaken van het adres van een weggepest homostel aan Pownews. Foto: PVV-raadslid Paul ter linden (L) in gesprek met fractievoorzitter Machiel de Graaf.WFA/bm/str.Bart Maat WFA BART MAAT

Directeur Cees Spieringshoek van de Prins Willem Alexanderschool in het Haagse Laakkwartier kijkt uit over het Slachthuisplein. In een leegstaande woning aan de overkant van het plein woonde tot voor kort een homostel. De mannen zeggen te zijn weggepest door schoolkinderen (van 8 tot 11 jaar) uit de buurt. De pesterijen hadden volgens het koppel vooral betrekking op hun geaardheid.

Spieringshoek schudt met zijn hoofd. „Twee volwassen kerels die zich laten wegpesten door kleine kinderen, dat is toch eigenlijk te zot voor woorden.”

De PVV bracht het nieuws dat het stel zou zijn verhuisd na „aanhoudende intimidatie en pesterijen van allochtone kinderen en jongeren uit de buurt” vorige week maandag naar buiten. ’s Avonds besteedde actualiteitenrubriek PowNews er als eerste uitgebreid aandacht aan. Een van de twee mannen vertelde – onherkenbaar in beeld gebracht – voor de camera: „De laatste maanden werd het zo erg dat we bekogeld en besmeurd werden.” De volgende ochtend opende De Telegraaf groot op de voorpagina: „Opnieuw homostel weggepest. Allochtone Haagse scholieren schelden mannen hun huis uit.”

Ook andere pesterijen in Den Haag krijgen veel aandacht in de media. Paul van Musscher, plaatsvervangend korpschef in Den Haag, is niet gelukkig met de berichtgeving. Zijn korps heeft bij alle recente incidenten „intensief contact” onderhouden met de betrokken bewoners. Desondanks heeft hij de kwestie binnen een week zien „oppoppen” in de media. Hoe dat precies gaat, weet Van Musscher niet, maar hij ziet wel dat het verhaal „hot” is. „Er zijn nu vast mensen die denken: ik word gepest, ik wil ook wel een andere woning. Misschien helpt een beetje publiciteit wel.”

Het stoort Van Musscher dat „feit en fictie” door elkaar gaan lopen. „Ik wil het niet bagatelliseren, er is overlast. Maar de suggestie wordt nu gewekt dat we er niets tegen doen, terwijl de veiligheidscijfers in Den Haag al jaren een positief beeld laten zien.”

De publicaties leidden tot vragen in de gemeenteraad en Tweede Kamer. Van Musscher: „Het is een politiek interessant thema.”

Politieke tegenstanders in de Haagse gemeenteraad verdenken de PVV ervan een slaatje te willen slaan uit de kwestie van het weggepeste homostel. Want dat is niet meer dan een „opgeklopt” verhaal, concludeerden raadsleden van verschillende partijen afgelopen donderdag tijdens een interpellatiedebat. Ingrid Gyömörei, fractievoorzitter van de SP, vond dat de PVV „schaamteloos” een incident had uitgemolken.

Burgemeester Jozias van Aartsen verweet de PVV (acht van de 45 zetels) vrijdag op de lokale radio een „onzakelijke manier van politiek bedrijven”. De partij houdt vol dat de politie niets heeft gedaan, terwijl is vastgelegd dat wel degelijk is opgetreden. PVV-raadslid Paul ter Linden zei vorige week tegen verschillende media dat ook gemeente en woningcorporatie „niets” hadden gedaan om het stel te helpen.

Toen een medewerker van Van Aartsen een memo met informatie over de nieuwe woning van het stel naar PowNews stuurde, was dat voor de PVV aanleiding het aftreden van de burgemeester te eisen. Daarmee waren de twee mannen immers „in gevaar” gebracht. De fractievoorzitter in de Haagse raad, Machiel de Graaf, vindt dat Van Aartsen „te laks” is geweest. De burgemeester „had meteen op zijn fiets moeten stappen om het stel een hart onder de riem te steken”.

Dat is wat Geert Wilders deed. Met de camera van PowNews in zijn kielzog ging de PVV-voorman op de koffie bij het stel in hun nieuwe woning in het Haagse centrum. Verslaggever Rutger Castricum wilde weten of het misschien een publiciteitsstunt betrof. Wilders: „Als er helemaal geen pers was bij geweest, hadden wij hier nog gezeten.” Ook Wilders vond dat de burgemeester moest opstappen.

Van Aartsen koos de tegenaanval. Hij verzocht raadslid Ter Linden zijn beschuldigingen aan het adres van de politie terug te nemen. Het bleek dat de wijkagente een dag na de eerste klacht contact had opgenomen met het stel. Na afloop van het debat vertelde zij „teleurgesteld” te zijn over de verwijten dat ze tekort zou zijn geschoten. De agente vermoedt een andere reden voor de onvrede van het stel. „De laminaatvloer van de buren, dáár waren ze klaar mee. Het stel heeft mij nog verteld hoe tevreden ze over de politie waren.”

Dat vooral geluidsoverlast het koppel hinderde, is ook de overheersende opvatting van omwonenden en schooldirecteur Spieringshoek. „Als je overdag wil slapen, woon je natuurlijk niet lekker aan zo’n plein met spelende kinderen”, zegt een buurvrouw die anoniem wil blijven.

Uit een door de gemeente verstrekt feitenrelaas blijkt dat het stel sinds 2007 een aantal keer heeft geklaagd over geluidsoverlast, onder meer door op de galerij spelende kinderen. Woningcorporatie Haag Wonen zegt op 8 september voor het eerst op de hoogte te zijn gebracht van homogerelateerde pesterijen. Amper een maand na de eerste klacht bij de politie had het koppel een nieuwe woning. Daar zijn de mannen zeer content mee, zei een van hen donderdag in PowNews.

Het stel laat via de politie weten niet met deze krant te willen praten. In De Telegraaf deden ze afgelopen donderdag wel uitgebreid hun verhaal. Frans (62) en Lars (49) vertellen dat „de scheldkanonnades over hun seksuele geaardheid door allochtone basisschoolleerlingen in anderhalf jaar tijd omsloegen in straatterreur”.

De mannen verwijten politie en gemeente dat die hebben gemeld dat het stel al langer wilde verhuizen door geluidsoverlast van de bovenburen. „Dat is een bijzaak en absoluut niet de reden van onze verhuizing”, zegt Frans. „Ik voel me voor lul staan. Alsof we een stelletje relnichten zijn die misbruik maken van het weggepeste homopaar in Utrecht en alleen maar op geld uit zijn.”

Joost de Haas, adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf, staat nog achter de berichtgeving. Hij vindt dat de verslaggever het verhaal afdoende heeft kunnen checken. De Telegraaf heeft zich niet laten lenen voor een publiciteitsstunt van de PVV, aldus De Haas. „Dat doen wij niet en hebben wij ook in dit geval niet gedaan.”