Grieks openbaar leven op z’n gat door stakingen publieke sector

Niets te doen als medewerker bij de bagageband op vliegveld Eleftherios Venizelos in Athene. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Griekse oproerpolitie heeft traangas ingezet tegen ambtenaren die vandaag in staking zijn. De publieke sector in Athene en Thessaloniki ligt deels plat nadat tussen de 26.000 en 30.000 demonstranten samenkwamen in de centra van de twee steden.

Trommels en fluitjes

In de hoofdstad scandeerden ongeveer 16.000 ambtenaren leuzen tegen de bezuinigingen die een catastrofaal bankroet van Griekenland moeten voorkomen. Ook luchtverkeersleiders legden het werk neer waardoor alle vluchten van en naar Griekse vliegvelden zijn geannuleerd, meldt AP.

In het centrum van Athene mondden de demonstraties met zang, trommels en fluitjes her en der uit tot woede-uitbarstingen en onthutsing over naar aanleiding van de aanhoudend diepe crisis. In sommige gevallen trad de ME op met traangas.

Ook staking ziekenhuispersoneel en publieke omroep

Ziekenhuizen zijn vandaag uitgerust met slechts het broodnodige personeel en ook juristen, onderwijzers en belastingambtenaren staken. De publieke televisie- en radiozenders haalden nieuwsuitzendingen uit de lucht en het openbaar vervoer ligt in de spitsuren stil.

Door de staking van advocaten is een proces tegen acht van terrorisme verdachte Grieken uitgesteld tot later deze maand. De leden van Revolutionaire Strijd vuurden in 2007 een mortiergranaat af op de Amerikaanse ambassade in Athene. Ook eisten ze de verantwoordelijkheid op voor een bomaanslag op de beurs van de hoofdstad en een aanval met vuurwapens in 2009 waarbij een politieagent ernstig gewond raakte.

Livestream Russia Today vanuit het centrum van Athene:

    • Jules Seegers