Gezond voedsel voorkomt open rug

Vrouwen die zwanger willen worden verlagen door gezond te eten hun kans op een kind met een open ruggetje met ruim 25 procent, vergeleken met vrouwen die het minst gezond eten. Het risico op een kind met een hazelip of een anencefaal (hersenloos) kind wordt nog meer verlaagd, schrijven voedingsepidemiologen in een dinsdag online gepubliceerd artikel in de Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

Open ruggetje en anencefalie zijn aandoeningen waartegen vrouwen met kinderwens hun kind ook kunnen beschermen door van vier weken voor tot acht weken na de conceptie foliumzuurtabletjes te slikken. Maar die aanbeveling leidde in westerse landen niet tot een verlaging van het aantal kinderen dat met deze geboorteafwijkingen geboren werd.

De aandoeningen zijn zogenaamde neurale-buisdefecten, waarbij het omhullende weefsel van het ruggemerg en de hersenen niet goed gesloten zijn. Hazelip en gespleten gehemelte zijn ook ‘sluitingsdefecten’.

„Dit werpt de vraag op of een gezond dieet alleen voldoende is om neurale-buisdefecten te voorkomen”, schrijven drie Amerikaanse voedingsepidemiologen in een begeleidend commentaar. Ze denken dat het effect van gezonde voeding nog veel groter kan zijn. Ze opperen dat die geboortedefecten niet alleen door foliumzuurgebrek, maar door tekorten aan een combinatie van voedingsstoffen ontstaan. Ze verlangen onderzoek waarin het effect van foliumzuurtabletjes direct wordt vergeleken met een gezond dieet.

De onderzoekers zelf hadden een minder provocerende, haast ‘politiek-correcte’ conclusie: dieetadviezen zouden een goede aanvulling kunnen zijn op extra foliumzuurinname rond de conceptie. Critici wezen er al eerder op dat de studies waar het effect van foliumzuur is aangetoond, gebeurde in landen met een matig gezond dieet.

In de Verenigde Staten wordt het broodmeel verrijkt met foliumzuur. Daar is kritiek op omdat foliumzuur weliswaar beschermt tegen het ontstaan van sommige kanker, maar de groei van bestaande tumoren lijkt te bevorderen. In Nederland besloot de regering begin vorig jaar om voeding niet met foliumzuur te verrijken.