Europese beurzen fors in de plus

Caption: A worker on the IG Group's trading floor looks at his screens in the City of London, October 4, 2011. Britain's top share index fell sharply by midday on Tuesday as worries over the euro zone debt crisis and the sustainability of global growth prompted investors to cut positions in riskier assets such as banks and commodity stocks. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: BUSINESS POLITICS) Een handelaar bij het Britse bedrijf IG Group. Foto Reuters / Olivia Harris

De Europese beurzen openden vanochtend met forse winst na drie dagen van verliezen.

De FTSE-100 index in London opende met 2,30 procent winst, de beurs in Parijs stond iets over negen uur op 2,52 procent in de plus en de AEX steeg met ruim een procent (actuele koers). De CAC-40 steeg ondanks de problemen in de Franse bancaire sector.

Gisteren werd duidelijk dat de Frans-Belgische bank Dexia in de problemen is vanwege de grote portefeuille van beleggingen in Griekse staatsobligaties. Naar schatting heeft Dexia bijna 21 miljard euro uitstaan aan risicovolle staatsobligaties. Donderdag zal naar verwachting een oplossing gepresenteerd worden voor de problemen bij de bank in de vorm van staatssteun, meldt Dow Jones.

Ook de beurs in Milaan opende hoger ondanks de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Italiaanse overheidsschulden. Vanochtend verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de zogenoemde rating van de Italiaanse staatsobligaties met drie stappen naar A2, met een negatieve verwachting voor de toekomst. De financiële risico’s voor beleggers zou door de trage economische groei en politieke onzekerheid groter worden omdat deze de uitvoering van broodnodige bezuinigingsmaatregelen in de weg staat.

    • Hans Klis