Denemarken voert vettax in, welke landen volgen?

De schappen met boter, hamburgers, pizza’s en andere vette producten in Deense supermarkten zijn weer bijgevuld. Dit weekeinde, vlak voor de introductie van een vetbelasting, waren ze bijna leeg. Denen hebben nog gauw het nodige vet ingeslagen voordat ze 16 kronen (2,15 euro) per kilo verzadigd vet extra moeten gaan betalen. Er zijn steeds meer landen die zich zorgen maken over de gezondheid van hun burgers. Met financiële prikkels proberen ze de verkoop van ongezond voedsel te ontmoedigen. Denemarken is het eerste land met een consequente belastingheffing op vette producten. De Britse premier David Cameron denkt ook na over een vettax in zijn land, zo berichtte The Guardian gisteren. Ook in Nederland wordt erover gesproken, maar is er geen meerderheid voor het idee. (NRC)