De romkom doorgeroerd

(500) Days of Summer (Marc Webb, 2009)RTL 5, 20.30 – 22.30 uur

Genrefilms balanceren op een slap koord. Ze draaien om herhaling en variatie. Maar als één van de twee buitensporig wordt benadrukt, gaat het mis. Te veel herhaling leidt tot het verwijt dat genrefilms voorspelbaar zijn. Als je té veel varieert, is het ook niet goed. Dan gaat de onmiddellijke herkenbaarheid verloren.

De bouwstenen van een genre mogen echter best wat meer door elkaar gehusseld worden. Vooral de romantische komedie, die je vaak al na één minuut kunt uittekenen, is gebaat bij een frisse aanpak.

(500) Days of Summer is een romantische komedie die qua speelse vorm en inhoud afwijkt van de gebaande paden. Zoals Tom (Joseph Gordon-Levitt) associatief terugdenkt aan zijn affaire met Summer (Zooey Deschanel), zo knipt regisseur Webb het verhaal op en springt heen en weer in de tijd. Liefde wordt hier niet gedefinieerd op standaard Hollywoodwijze. Summer gelooft niet in echte liefde, wel in vriendschap. Tom hunkert naar meer, maar de romantische ansichtkaartteksten die hij voor zijn werk schrijft, pakken in het echt minder gunstig uit.

De scenaristen van (500) Days of Summer schreven hun verhaal uit onvrede met bestaande romantische komedies, waarbij realisme en geloofwaardigheid altijd op de tweede plaats komen. Jammer dat niet het hele genre overhoop gaat. Zo zijn de idiote vrienden van de hoofdpersoon, die elke actie humoristisch becommentariëren, helaas gebleven.

André Waardenburg