‘De Jager sloeg advies over meebetalen banken in de wind’

Foto NRC / Roel Rozenburg

Naaste medewerkers hebben minister van Financiën De Jager voor de Europese top in juli ontraden om banken te laten meebetalen aan steun voor Griekenland. Dat meldt de NOS vanavond op basis van “betrouwbare bronnen”.

Nederland nam op die top samen met Duitsland echter het initiatief om banken wel mee te laten betalen. Uiteindelijk werd besloten dat banken 21 procent van de leningen aan Griekenland zouden kwijtschelden. Daardoor kwam het risico niet helemaal bij de Europese belastingbetaler te liggen. De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank waren tegen dit plan.

De Jager kreeg ‘dringend advies’ om van koers te veranderen

De Jager kreeg volgens de bronnen van de NOS in de aanloop naar de top van 21 juli “van alle kanten” het “dringende advies” om de banken niet aan het oplossen van de Griekse crisis te laten meebetalen. Dat advies zou hij zelfs van zijn eigen adviseurs hebben gekregen.

Het ministerie van Financiën ontkent dat hoge ambtenaren van De Jager hem hebben geadviseerd zijn plan terug te trekken. Het ministerie wijst er tegenover de NOS op dat in de Tweede Kamer een ruime meerderheid de koers van De Jager steunde.

De grote problemen bij de Belgisch-Franse bank Dexia zijn volgens sommige waarnemers het gevolg van de beslissing om banken aan het redden van Griekenland te laten meebetalen. Dexia kan steeds moeilijker geld lenen van andere Europese banken omdat getwijfeld wordt aan de liquiditeit van de bank. Dexia bezit voor miljarden aan schuldpapier van het noodlijdende Griekenland en andere zwakke eurolanden.