'De beestman kan je niet veranderen'

Jan Heemskerk, hoofdredacteur van Playboy, houdt van komedies met foute, hulpeloze mannen, zoals The Wedding Crashers.

„Ik twijfel tussen Wedding Crashers (2005) en The Hangover (2009). Die laatste gaat over mannen die naar Las Vegas gaan, daar wakker worden en geen idee hebben wat er de nacht ervoor gebeurd is. Beide films laten goed zien wat voor soort wonderlijke wezens mannen eigenlijk zijn. Iedere man die The Hangover ziet, snapt onmiddellijk hoe dingen zo vreselijk uit de hand konden lopen. De mannen in deze films zijn types die we eigenlijk allemaal wel willen zijn. Ze zijn ontzettend fout, maar stiekem ook gevoelig. Ze willen heus wel. Ze bedoelen het niet kwaad.

„Als ik moet kiezen, wordt het Wedding Crashers, een komedie waarin een stel vrienden huwelijksfeesten crasht om er vrouwen op te pikken. Hoe geciviliseerd of gedomesticeerd we ook zijn, we verzinnen van alles om vrouwen te versieren. Dat is een fundamentele drijfveer. Wedding Crashers toont zo duidelijk de hulpeloosheid van mannen: hoe wanhopig moet je zijn om bruiloften te crashen om dronken bruidsmeisjes te kunnen neuken? Dat is heel zielig als je erover nadenkt. Tragisch.

„Zo bezoekt Will Ferrell zelfs begrafenissen om met huilende weduwen naar bed te kunnen. En dan ook nog roepen ‘I’m living the dream!’ Verschrikkelijk natuurlijk. Retefout. Maar ook hilarisch grappig.

„De beestman is onmachtig te veranderen. We willen allemaal die tragische Hank Moody uit de tv-serie Californication zijn. Een man die alles heeft, maar het telkens weer verkloot omdat hij geen weerstand kan bieden aan vrouwen die zeggen ‘ik wil wel met je naar bed’. Ik heb ontzettend veel sympathie voor dit soort mannen, die overmand door hun seksdrift almaar de verkeerde dingen doen.”

André Waardenburg

    • André Waardenburg