Coaches uit schaatsteam

Coaches Orie, Kemkers en Van Veen uit de commerciële teams stoppen hun bijdrage aan de achtervolging.

De schaatscoaches Gerard Kemkers (TVM), Jac Orie (Control) en Jan van Veen (Hofmeier) stoppen met hun bijdrage aan Team-Holland, het project om de ploegachtervolging te verbeteren. De coaches van de grootste commerciële ploegen zijn het niet eens met het beleid van schaatsbond KNSB, die zonder voldoende overleg koos voor een model met een drietal begeleiders. „Ik voel me geen toegevoegde waarde meer dus stap ik eruit”, aldus Orie. Voor zijn collega-coaches geldt hetzelfde.

De Nederlandse achtervolgingsploeg – op papier in elk geval bij de mannen de sterkste ter wereld – wist zowel in 2006 (val Sven Kramer) als in 2010 (slechte onderlinge samenwerking) geen olympisch goud te winnen. Na het echec van Vancouver vorig jaar presenteerde de KNSB dit voorjaar een nieuw begeleidingsteam: Theo de Rooij, oud-directeur van de Rabowielerploegen, ex-topschaatser Erben Wennemars en wetenschapper Jos de Koning. Ook Kemkers, Orie en Van Veen maakten deel uit van de ‘projectgroep Team-Holland’. De drie coaches van de commerciële ploegen waren boos over de manier waarop zonder overleg De Rooij werd aangesteld. Vorige maand besloot De Rooij op te stappen, naar zijn zeggen vanwege drukke werkzaamheden elders. Arie Koops, bondsdirecteur topsport, is op zoek naar een vervanger. (NRC)