CDA zet ontslagrecht toch weer op agenda van de Tweede Kamer

Van de PVV mag er eigenlijk niets aan veranderen, maar het CDA zette het onderwerp vandaag toch weer op de agenda van de Tweede Kamer: het ontslagrecht.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum kondigde vandaag aan een wetsvoorstel in te willen dienen over de hoogte van de ontslagvergoeding, die kantonrechters toekennen. Werkgevers, die veel investeren in de permanente scholing van hun werknemers, mogen van het CDA een lagere vergoeding betalen aan ontslagen werknemers. Werkgevers, die weinig investeren, moeten een hoge ontslagvergoeding betalen.

Het voorstel is opmerkelijk omdat regeringspartijen VVD en CDA in het gedoogakkoord met PVV-leider Geert Wilders afspraken expliciet af niet te tornen aan het ontslagrecht. Wilders is mordicus tegen een versoepeling. Verrassend genoeg wees de PVV-fractie het voorstel vanochtend niet meteen af. Als Henk en Ingrid bij nalatigheid van de werkgever een hogere ontslagvergoeding krijgen dan nu is dat „pure winst”, schrijft PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar in een email. De PVV herhaalde dat de bescherming niet mag worden ingeperkt.

Van Hijum hoopte voor het debat vanmiddag begon, op steun van coalitiegenoot VVD en oppositiepartij PvdA. Beide partijen reageerden vanochtend lauw op het voorstel. Mariëtte Hamer van de PvdA liet weten „nog veel vragen te hebben”. Malik Azmani van de VVD: „Het voorstel leidt tot meer regels, en wij willen juist een vereenvoudiging van het ontslagrecht. Bovendien komt de verantwoordelijkheid voor scholing bij werkgevers te liggen. De werknemer is zelf verantwoordelijk.”

Van Hijum ontkent met het wetsvoorstel stiekem het ontslagrecht te willen versoepelen. Wel geeft hij toe op de lange termijn graag verder te gaan in het veranderen ervan.