Cameron: huidige crisis net zo erg als kredietcrisis van 2008

Cameron vanmiddag tijdens zijn toespraak voor het congres van zijn Conservatieve Partij. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

De steeds erger wordende schuldencrisis in Europa is een bedreiging voor de wereldeconomie en net zo erg als de kredietcrisis die in 2008 om zich heen greep. Dat zei de Britse premier Cameron vanmiddag.

Cameron sprak op het jaarlijkse congres van zijn Conservatieve Partij. Cameron staat achter de stevige bezuinigingsmaatregelen die de Britse regering wil treffen, ondanks de zwakke economische groei:

“De bedreiging voor de wereldeconomie - en voor Groot-Brittannië - is vandaag net zo serieus als in 2008 toen een wereldwijde recessie op de loer lag. De eurozone verkeert in een crisis, de Franse en Duitse economieën zijn tot stilstand gekomen en zelfs het machtige Amerika wordt ondervraagd over zijn schulden.”

Eerder vandaag maakte het Britse bureau voor de statistiek bekend dat de economie van Groot-Brittannië in het tweede kwartaal met een groei van 0,1 procent nog net niet stagneert. Dat is slechter dan verwacht. “We moeten de waarheid vertellen over de algemene economische toestand”, zei Cameron tegen de aanwezigen. “Mensen willen weten waarom het zo lang duurt voordat betere tijden aanbreken.”

Volgens de premier zorgen de Britse bezuinigingen ter waarde van 81 miljard pond (ruim 94 miljard euro) ervoor dat het land langzaam weer terugkeert naar welvaart. “Langzaam maar zeker leggen we de basis voor een betere toekomst. Maar het cruciale punt is: het werkt alleen als we ons aan het plan houden”, aldus Cameron.