buzz

A man dressed up as a zombie takes part in the Zombie Walk event on September 10, 2011 in the French eastern city of Strasbourg, before the opening of the fourth edition of the European Fantastic Film festival. US film director George Romero presides over the festival which runs from September 11 to 18, 2011. AFP PHOTO FREDERICK FLORIN AFP

Geen geld, mediawaarde

De teleurstelling was groot bij Parool-columnist Theodor Holman. Vrijdag kregen de makers de film 170 Hz uit handen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra de publieksprijs van het Nederlands Film Festival. Groot: 10.000 euro. Holman is aandeelhouder van de producent van de film, Column Film, en dacht wellicht eindelijk in aanmerking te komen voor een ‘winstuitkerinkje’. Helaas, Holman kan naar die centen fluiten, want de kleine lettertjes van de prijs bestaat uit 10.000 euro ‘mediawaarde’, te besteden bij de sponsor van de publieksprijs: betaalzender Film1. De prijs kan bestaan uit een pagina (full color) in het programmablad van het filmkanaal, of een inzet op de website. „Mediawaarde? Te besteden bij Film1? Ik wil geld”, schrijft Holman in Het Parool. „En Halbe Zijlstra maar denken dat hij ons tienduizend euro had geschonken.” Overigens is de publieksprijs volgens de columnist „toch misschien wel de mooiste prijs die er is”. Hein Barnhoorn, hoofd marketing van Film1, vindt het ‘jammer’ dat Holman niet eerder begrepen had dat de publieksprijs bestaat uit ‘mediawaarde’. „Teleurstellend dat Holman dat kennelijk niet beseft.”

Waltz valt van paard

De Oostenrijkse acteur Christoph Waltz heeft zich verwond tijdens de opnamen van de nieuwe film van Quentin Tarantino, Django Unchained. Waltz werd van zijn paard geworpen, waardoor hij zijn bekken kneusde. Waltz werkt opnieuw samen met Tarantino in zijn ode aan de spaghettiwestern die eind volgend jaar in de bioscoop wordt verwacht, nadat hij eerder doorbrak met zijn rol als grappige nazi in Inglourious Basterds. Waltz moest door zijn kneuzing afgelopen weekend verstek laten gaan bij de New Yorkse première van Carnage, de nieuwe film van Roman Polanski, waarin hij een van de hoofdrollen speelt.

Na ‘Black Swan’ nu ‘Noah’

Hollywood heeft regisseur Darren Aronofky na het enorme succes van The Wrestler en Black Swan zijn prijzige sof The Fountain vergeven. Sterker nog, Paramount en New Regency vertrouwen hem nu naar schatting 130 miljoen dollar toe om een bijbelepos Noah te maken, over Noach en de ark – al zijn films die op het water spelen berucht om kostenoverschrijdingen. Aronofsky laat in een verklaring weten als kind ontroerd en geïnspireerd te zijn door Noach: „De fantasie van talloze generaties is geprikkeld door dit epische verhaal over geloof.” John Logan (Gladiator) herschrijft momenteel een scenario van Aronofky en Ari Handel, voor Noach wordt gefluisterd over Hugh Jackman en Christian Bale.

Sean Penn verbetert Kairo

De gedreven wereldverbeteraar Sean Penn liep afgelopen weekend mee met demonstrerende Egyptenaren op het fameuze Tahrirplein in de hoofdstad Kairo. De betogers kwamen op voor snellere invoering van democratie, nu dictator Mubarak is verjaagd maar het leger de touwtjes in handen heeft. Vorige maand dook Penn op in Venezuela, waar hij zich inzette voor de vrijlating van twee Amerikanen, die worden vastgehouden in Teheran. Penn hoopt dat de Venezolaanse president Chávez, die hem breed lachend ontving, zijn invloed kan aanwenden bij zijn bondgenoot Iran.

Dag van de zombies

In Amerika en Australië gaan zaterdag horrorfilmliefhebbers verkleed als zombie (foto links) de straat op. In verschillende steden worden dan Zombie Walks gehouden. De eerste Walk was op 19 augustus 2001 in Sacramento, Californië. Het record voor het grootste aantal deelnemers staat op naam van de New Jersey Zombie Walk met 4.093 deelnemers in oktober 2010. In Dublin zouden in juli 8.000 zombies hebben gelopen, maar het record is nog niet erkend.