‘Broertjes van jeugdbendeleden uit huis gezet’

De Haagse politie gaat broertjes en zusjes van jeugdbendeleden uit huis plaatsen als hun ouders hun kinderen niet op het rechte pad kunnen houden. Zo moet worden voorkomen dat zij in de voetsporen treden van hun oudere familielid, zegt plaatsvervangend korpschef Paul van Musscher vandaag in de Telegraaf.

Dit is een van de ‘keiharde’ maatregelen die de politie met onder meer het Openbaar Ministerie en Jeugdzorg gaat nemen om de overlast van jeugdbendes aan te pakken. Daarnaast wordt al gekort op uitkeringen van jongeren die geld verdienen met illegale praktijken.

De politie is in gesprek met woningbouwverenigingen om families met kinderen die de buurt terroriseren uit huis te zetten.

“De politie is de baas op straat”, zegt Van Musscher.

De maatregelen zijn een reactie op de pesterijen waar vooral bewoners van Haagse probleemwijken het slachtoffer van zijn.

In mei beloofde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) al dat criminele jeugdbendes in heel het land binnen twee jaar ‘keihard zijn aangepakt’. Hij kondigde toen een actieprogramma aan om politie, OM en gemeenten beter te laten samenwerken. Ook moesten preventie, straf en zorg beter op elkaar worden afgestemd.