Brit krijgt bier en goedkoop voetbal

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat Sky Sports in Groot-Brittannië geen exclusieve uitzendrechten heeft op live-voetbalduels.

De Britse zender Sky Sports kan flinke concurrentie tegemoet zien nu het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat de zender in eigen land geen exclusief recht heeft op het vertonen van live-beelden van de voetbalwedstrijden in de Engelse Premier League.

Wie mag de live-duels uitzenden?

BSkyB (Sky Sports) bezit in Groot-Brittannië de live-rechten op de Premier League. De zender heeft voor drie jaar zo’n 1,6 miljard pond (1,8 miljard euro) betaald. Ook omroepen in andere EU-lidstaten hebben de rechten van de Premier League, zoals Sport1 in Nederland, maar zij mogen de live-beelden alleen in eigen land uitzenden. Tot gisteren.

Waarom gaat dat veranderen?

De zaak kwam in beweging toen een pubhoudster uit Portsmouth, Karen Murphy, de duels in haar café toonde met een aparte decoder via de Griekse zender Nova. Engelse pubs betalen Sky voor de live-duels zo’n duizend pond (1.160 euro) per maand. Voor dezelfde duels via haar Griekse abonnement hoefde de caféhoudster naar verluidt slechts 900 euro per jaar te betalen. Sky daagde haar voor de rechter en kreeg gelijk, maar Murphy ging in beroep.

Wat stelt het Hof van Justitie nu?

Op de eerste plaats dat de Engelse voetbalbond geen ‘auteursrecht’ kan claimen op de duels. Mogelijk kan de Premier League dat probleem omzeilen door de uitzendingen uitbundig te gaan voorzien van ‘eigen werk’, zoals graphics, logo’s en samenvattingen van andere wedstrijden. Maar volgens het Hof kan het kijkers niet worden verboden via een decoder uit een andere EU-lidstaat naar de live-duels in de Premier League te kijken. De eis van territoriale exclusiviteit door Sky, en het verbod op de import van niet-Britse decoders zijn in strijd met het vrijeverkeer van goederen en diensten in de Unie. Overigens doet het Hof alleen uitspraak over abonnementen van individuele kijkers, niet over de speciale Sky-abonnementen voor Britse pubs.

Wat gaat er nu veranderen door deze uitspraak van het Europese Hof?

Britse voetballiefhebbers kunnen nu elders in Europa op zoek naar goedkopere abonnementen dan Sky, dat voor individuele kijkers zo’n 55 euro per maand kost. Dat betekent dat Sky in Groot-Brittannië minder zal gaan verdienen en dus ook minder zal willen betalen aan de Premier League voor de live-wedstrijden. Dat kan grote financiële gevolgen hebben voor de Britse topclubs, die voor hun dure huishouding grotendeels afhankelijk zijn van de opbrengsten van televisierechten. Het feit dat de Engelse clubs al jaren heersen in de Champions League is te danken aan de enorme inkomsten aan tv-rechten. Hoeveel de Premier League wereldwijd verdient aan tv-rechten is niet precies bekend, maar de live-beelden op het Europese vasteland zouden nog geen tien procent opleveren van de wereldwijde inkomsten uit de live-rechten.

Wat verandert er in Nederland?

Dat is nog de vraag. Er zijn wel Nederlandse kijkers met een Sky-abonnement en een Britse decoder, maar dat betreft alleen mensen die een Engels huisadres opgeven. Het lijkt aannemelijk dat die abonnementen goedkoper worden.