Bert en Bart spelen oorlogje met de Zurghs

Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer: Bert en Bart redden de wereld. Stichting CPNB, 91 blz. Gratis bij besteding van 10 euro aan kinderboeken. ***

Berts bloempottige hoedje steekt nog net boven de getekende heg uit. De verteller had de helden op de eerste bladzijde van Bert en Bart redden de wereld even willen voorstellen, maar… De twee knulletjes zitten verstopt achter een heg. „Heel leuk, jongens”, bromt de verteller.

De toon is gezet. Grappig en een beetje spannend – als je kinderen vraagt welke eigenschappen een boek moet hebben, zijn dat de vaakst gegeven antwoorden. En: met plaatjes, graag.

Een Kinderboekenweekgeschenk komt in honderdduizenden kinderhanden terecht; dat hebben schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer zich merkbaar gerealiseerd. Bert en Bart redden de wereld is een boek van het type knotsgek avontuur, op strips geïnspireerd: niets literairs aan, maar gewoon lekker en leuk voor (veel) kinderen. En dan vooral jongens. Veldkamp pleitte eerder al voor meer schieten en minder getut in kinderboeken, en dat pleidooi galmt na in deze novelle.

Bert en Bart spelen graag oorlogje, maar hun moeder ziet haar zoontjes liever lief. Dus pakt ze hun ‘anti-Zurgh-vernietigingswapens’ af (een gootsteenontstopper en een stofzuigerbuis).

Het verhaal neemt een hilarische wending als er daadwerkelijk Zurghs op weg naar de aarde blijken te zijn, die zenuwachtig worden van geruchten over anti-Zurgh-vernietigingswapens.

Veldkamp en De Boer zijn een succesvol prentenboekenduo, waardoor tekst en beeld ook hier weer een onlosmakelijk geheel vormen. Dat is aan de Geronimo Stilton-generatie wel besteed.

Maar met Tiffany Dop (2010) bewees Veldkamp ook dat hij een lichtvoetig verhaal een ontroerende diepgang kon geven. Daarvan zie je hier weinig terug, en dat is jammer. Uit publieksvriendelijkheid is Veldkamp wel erg diep door de knieën gegaan.