‘Belgische staat garandeert tientallen miljarden van Dexia’

Een vrouw passeert een kantoor van Dexia in Brussel. De foto is vandaag gemaakt. Foto Reuters / Thierry Roge

Klanten van de Belgisch-Franse bankverzekeraar Dexia hebben niets te vrezen omdat de Belgische staat voor tientallen miljarden garant gaat staan voor hun spaargeld. Dat benadrukten tal van Belgische politici in een poging de onrust over Dexia te bezweren.

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders zei op de lokale radio dat de belastingbetaler “gerustgesteld” kan zijn door de garanties van overheidswege. Premier Yves Leterme voegde daar nog aan toe dat beleggers, klanten en gemeenten die geld bij Dexia hebben staan geen eurocent zullen verliezen. “Het is belangrijk dat alle klanten van Dexia nu weten dat de staat tot de laatste eurocent achter de bankgarantie staat”, aldus Leterme.

De Franse regering benadrukte vandaag ook dat het garant staan voor Dexia de belastingbetaler geen geld mag kosten, hoewel premier Fillon erkende dat er een “risico” aan de operatie zit:

“We hebben besloten tot een nieuwe staatsgarantie die gecompenseerd zal worden. Niemand kan nu zeggen dat deze garantie de Franse staat geld kost, hoewel er een risico is bij elke garantie”.

Dexia in problemen door grote portefeuille met beleggingen in probleemlanden

Vanochtend werd al bekend dat Dexia een staatswaarborg voor de risicovolle activiteiten van de bank krijgt, een zogenaamde ‘bad bank’. Daarnaast worden de gezonde onderdelen van de bank verkocht. Dexia kreeg tijdens de kredietcrisis in 2008 al voor 6,4 miljard euro aan staatssteun, maar is opnieuw in de problemen gekomen na een negatief rapport van kredietbeoordelaar Moody’s.

De problemen bij Dexia komen onder meer voort uit de grote portefeuille van beleggingen in Griekse staatsobligaties van de bank. Dexia heeft voor een bedrag van bijna 21 miljard euro uitstaan aan staatsobligaties van Griekenland en andere probleemlanden. Beleggers twijfelen aan de liquiditeitspositie van de bank, waardoor het voor Dexia steeds moeilijker wordt om bij andere Europese banken te lenen. Het is daarom dat de Europese Centrale Bank Dexia momenteel al ondersteunt.